Hari ini bukan semudah semalam untuk bergelar manusia perfect, Banyak yang perlu di korbankan banyak juga yang terpaksa dilepaskan, Sesekali langkah tersadung rebah menyembah, Sesekali melangkah gagah tersenyum megah dan semua itu memerlukan pengorbanan, menentu kesabaran dan air mata.... Selagi prinsip hidup berada di atas landasan yang betul, usah di gusar pada ANUGERAH TUHAN.... Anggaplah bila sesekali di duga, Itu sekadar untuk mematangkan & mengajar kita untuk bangun menjadi SESEMPURNA INSAN.....

My friends...

13 September 2009

EVERYTHING IS STOP AND FINISH .....

salam ...... kpd kwn2 smua, hopely chat lah yer, ckrg ni.... lme dh aku xtlis kat blog ni kan but bzy ngan exam ckit huuhuu...... ari ni byk bnde aku nk tulis ye lah dh lme x tlis so kmpul cita lah ni huuhuu..... firstly aku nk cita bab exam, tngal g smggu kte nk raya kan but aku still g d cni mneruskan perjuangan utk peperiksaan heehee sian kan isyk...isyk..... tp biasa lah lumrah blajr nk wat mcm ne kan erm.....tngal g 2 paper g aku nk hbis final exam 14 & 15/09 ni pas 2 insyallah 16/09 ptg aku blik tp yg x best nyer ari ni aku kne antr kwn (laptop) aku ni blik cz ari ni my brother dtg ambk brg2 aku ye lah mse aku hbis 2 hari bekerja so x de spe nk ambk jdi brothr ambk brg n ble aku hbis nnti aku blik lah sndri so x blh dh nk main ngan kwn aku ni goodbye my friends huuhuuuhuu.... so mgkn pas ni aku akn jarg tlis blog g ye lah sibuk nk raya, g pn kat umh x de tenet n than thn ni lah thn t'akhir aku bljr pas ni aku akn bebas jap drpd dunia student buat smntra waktu slama 3 thn aku berhempas pulas pas raya tnggu result jer insyallah aku akn tamat belajar huuhuu...... rase cm x caya jer yelah rse mse 3thn 2 t'lalu pendek tarikh 25/09/06 aku jejak kaki kat cni n tarikh 16/09/09 aku meninggalkan cni insyallah thn 2010 aku konvo huuhuuhuuhuu....... pas ni x thu lah pe aku nk wat my dad suruh ambk kursus perguruan lpasan diploma tp aku rse aku nk smbg degre but tah lah aku x de kptsn g tgk lah mne yg baik utk aku aku juz iku bak kte penyampai sinar i'm follow heeheee...... tp utk sementara mgkn aku akan kerja kot x kisah lah kat mne pun aku x kisah tp aku rndu lah tempat2 kje lame paling aku rndu mse kje kat celcom n Mcd tp celcom tu sush ckit nk msuk but gaji dea mmg sedap cme kje dea skema ckit lah tp lepak huuhuu..... kje mcd lak enjoy but gaji dea kurg ckit n kje dea push lah huuhuu.... x kish lah kat mne pun janji halal heeheee.... erm....... aku dh mlalut jauh ni huuhuu k lah sbnrnyer aku nk ucp thankz wat letcher yg ajar aku slama ni kwn2 seperjuangan kelab yg aku joint truskan kan perjuangan anda naik kan nme kelab kita g dan expecially wat teman2 perjuangan classmate DBM6 korg mmg best aku x akn lupakan korg buat roomate E303, C502, C202 korg mmg best jgn risau walau aku hbis awl kte ttp akn gred same aku tnggu korg huuhuu.... teristimewa wat my partner yg byk bg aku sokongan pd dri ini byk tlg dri ini slame aku blajr byk bg semangat kat dri ini dari dia kat ILP g smpai dia msuk cni dia still d belakang aku walau aku hbis awal kte still akn gred same so i waiting 4 you, n i waiting your promise huuuhuuhuu.......... isyk syahdunyer rse nk tinggalkan place in my stady but ktahui lah x de bnde yg kekal dlm dunia ni sampai mse dea akn pergi jua akhir kate aku nk mintak maaf kat smua org kat tmpat stady ni kot de lah kte2 or kclapan aku slame aku stady kat cni scare sngaja @ tidak aku mohon beribu-ribu kemaafan utk smua doakan aku tabah mngharungi cabaran hdp ni krn bak kte letchr aku, pas ni lah cabaran hdp sbnr kte akn bermula buat aku cuak jer huuhuu..... so finally.... goodbye my study goodbye letcher goodbye my friends goodbye my book goodbye 4 everything 1'm not student 4 temporary huuhuuu...... this is place in my study,many experience n memory in this palce huuhuuu..... salam ukhuwah fillah ... w'salam.....=)

MY SPECIAL DAY....

salam.... kwn2 ari ni adalah hari paling istimewa wat aku tarikh 13/09/2006 segalanya bermula n mmg x sgka dah 3 tahun berlalu but masih kekal sampai sekarang.... selama 3thn sudah berlalu byk asam garam dlmnyer bermakna sudah hmpir 9thn berkawan mse yg ckup2 lama huuhuu...... tak sedar mse berlalu begitu pantas byk pahit, manis, masam, n pahit di dalamnyer heehee...... nak thu hari apa ni??? erm......biarlah rahsia hanya yang thu akan thu tarikh keramat ni huuhuu....... aku bahgia sngat ble tiba tarikh ni aku bahagia sngat selama 3 thn aku harap sagalnya akn kekal huuhuuhuu..... p/s: happy special day 4 people know huuhuu......."HAEIN" salam ukhuwah fillah w'salam......

08 September 2009

Cita kwn-kwn ku....

salam..... good mowning to everyone... erm....bru aku prasan aku suka tulis blog di pagi yg hening ni lpas sahur, tah lah mgkin suasana yg sepi dan tenang utk aku mencurah idea di dalam blog aku ni....k lah kte smbg tajuk ats tu mesti pelik kan but itu lah yg t'jadi pada aku baru-baru ni, tujuan aku tlis kat blog ni sekadar ingin mencurahkasn rahsia hati di samping ingin meminta buah pendapat rakan-rakan sekelian..... perkara ni klu d pikirkan tak lah t'lalu besar but masa n keadaan yg m'jadikan ianya menjadi besar...aku mulakan cita nya begini aku mempunyai seorang kawan yg lbh tua dr aku n than aku telah menganggapnya sebagai abg tidak lebih drp itu, ckp lah d cni aku mengelarnya sbg S kami telah lama kenal cuma x t'lalu rapat dan kami mula rapat tika aku bekerja di tempat yg sama dengannya selepas SPM. dari c2 kami menjadi kwn utk b'kngsi segala masalah krn dia juga menganggap aku sebagai adk nya. kami juga menjadi semakin rapat bila mana dia mula mempunyai hubungan dgn kwn rapat ku sendiri yg aku gelar sbg F, ni juga t'jadi krn aku lah yg myatukan mereka....aku tempat mereka b'kngsi masalah dan rujukan aku juga lah yg selalu menjadi pendamai pd hubgan mereka..... tidak thu d mne salahnya suatu ketika aku mendapat berita yg sukar utk aku p'cayai dan aku tidak memberitahu perkara t'sebut kpd F krn berita t'sebut mmg aku rase akn mengejutkan F. aku mendapt berita bahawa S sudah bertunang dgn kwn semasa belajarnya. aku menjadi marah dgn S dan menjadi b'salah dgn F...akhirnya F juga mendapat berita sendiri berita t'sebut dr S itu pn setelah aku mendesak S utk memeberitahunya.....alasan yg di berikan oleh S adalah ibu bapanya ingin dia mendirikan umah tangga dgn cepat..... satu perkara yg sememangnya aku x p'caya akn dilakukan oleh S pabila dia masih lagi cuba utk menghubungi F dan ingin menjalinkan semula hubungan dgn F. mana mgkin seorang lelaki yg sudh b'tunang ingin menjalinkan hbungan dgn wanita lain. mmg x masuk akal. aku x thu pe yg d fikirkan olh S???? pe yg dia nak sebenar-benarnya..pernh aku b'tanya jwpn dia sungguh mudah dia mencintai F dan dia sayang akan tunangnya.......ahhhhhhhhhh lelaki sungguh mudah kata-katamu.... sejak kejadian itu F mula menjauhkan diri darinya. ini juga krn F telah mnerima msg pesanan dr tunangnya yg menuduh F cuba merampas tunangnya.S pula x sudah2 meminta aku supaya memujuk F aku jadi marah ngan S sampai satu tika aku menghamburkan segala kemaraan padanya. dia merajuka ngan ku dan aku cuba memujuknya tapi dia msih juga bgitu akhirnya aku mengalah....dan sekarang dia dtg kembali setelah sekian lama utk memujukku dan ingin menjalinkan kembali tali p'shbatan yg dia sndri tlh memutuskannya. aku msih mendiamkan diri drnya, sgala msg dia x prnh utk ku m'balasnya....bkn menghukum tp aku msih lg marah ngan sikapnya yg suka2 hati ingin marah dan suka2 hati ingin kembali... biarlah dia memikirkan sndri pe yg perlu dia lakukan. pesanan saya utknya jgn lah t'lalu byk menyakitkan hati2 wanita di sekelilingnya dan jgn lah pk diri 2 kacak blh memainkan hati wanita sesuka hati. akan sampai satu masa pe yg dia wat akan kembali pada drinya . hukum alam ape yg kita wat kita akan terima kembali, jika baik maka baiklah dan jika jahat maka sebaliknya lah....so fikir2 kan lah... wat my best friends F jgn lah t'lalu mgharap kembali kpd S krn aku thu ko leh dpt yg lbh better dr dia, aku thu smua yg aku satukan dgn ko smua mengecewakan ko so ckrg aku hrap ko dpt mencari yg sesuai utk ko. aku akn sentiasa mendoakan kbhagiaan ko. ingt segala janji kita sape kawin awal, n sape kwin lewat x yah lah ku citakan ni rahsia kita b'dua huuhuu....=)so we are my friends 4 ever.... k/s: k lah subuh pn dah msuk ni aku nk solat lu pada kwn2 2 cuba lah bg pendapt tntg cita di ats ni. ni adalh di antara lumrah hidup manusia ni hanya sedikit msh byk g corat-carit hidup manusia di dunia ni... k w'salam... salam ukhuwah=)

07 September 2009

Selamat Menyambut Hari lebaran yg akn tiba........

sedar x sedar dah pertengahan ramadhan dah kita kan, ni b'mkna dah lbh 15 hari kita menjalani ibadat puasa ni....erm tu lah jika manusia terlalu sibuk akn urusan dunia kita x akn sedar masa yg berlalu begitu pantas, begitu juga dgn diri ini, sudah byk kah amalan yg kita kumpul selama di bln yg mulia ni??? jika tidak masih belum terlambat utk kita mencarinya lagi2 malam LAILATUL QADAR yg begitu mulia sekali....sy ingin mengingatkan diri saya sendiri dan kwn2 same2 lah kita mencari malam yg begitu agung tersebut dan di bulan yg mulia ni same2 lah kita bermuhasabah diri dgn smua amalan yg telah kita lakukan. adakah bln yg mulia ni amalan kita lebih berbanding bln2 yg lain atau same sahaja??? same2 lah kita fikirkannya........
tidak lama lagi umat islam di seluruh dunia juga akan menyambut hari kemenangan krn telah menempuhi sebulan berpuasa iaitu bln SYAWAL.....bln kemengan bg umat islam. sambut lah syawal sekadarnya sahaja jgn lah terlalu gairah sehingga membazir. ingat lah kepada golongan yg x berkemampuan dan ingatlah.....setelah selama sebulan kita mengumpul asebanyak mungkin amalan jgn lah kita membuangnya pd pada bln syawal nanti...... disini saya ingin mengambil kesempatan mengucapkan SELAMAT MENYAMBUT HARI LEBARAN y akn menjelma tidak lama lagi. mgkn t'lalu awal sy mengucapkannya tp ini kerana mgkn slepas ini saya akan sibuk dgn paper final exam dan persediaan menyambut syawal. lagi pun sy blik kampung nnti sy dh x b'peluang utk menulis di blog ni lg krn umah saya x de tenet sowi.....so sy nk mengucapkan salam lebaran kepada kwn2 semua sy ingin memohon maaf zahir n batin jika de kate2 sy dlm blog ni or dlm cment2 kwn2 smua yg wat kwn2 trase sy mohon maaf ianya hanya sekadar gurauan. tp sy x thu jika gurauan sy telah mengoris hati kwn2 sekalian sy mohon beribu2 maaf.....sy harap kwn2 x lah serik g utk joint blog sy ni g n thankz pd sape2 yg sudi cment 2..... k/s : sowi lah klu sy x cmnt blog kwn2.....jika sy de wat salah tegur lah, kita sebagai manusia x lpas dr membuat kesilapan kita sebagai rakan same2 tegur-menegur.... sekian w'salam... salam ukhuwah...=)

06 September 2009

DILEMA MASA HADAPAN

salam pembuk bicara ckrg ni aku bru jer pas sahur kan ckrg puasa huuhuu....ni lah keje aku smntara nk tnggu smbhyg subh ni, ye lah aku ni klu dah t'tdr pas sahur b'mkna t'lajak lah subh, so dh thu klmahan dri aku akn wat lah paper kje utk tnggu subuh spaya aku x tdr n hari ni, blog ni lah jadi tmpat aku tnggu subuh heeheee...... lame dh aku x tlis kat cni kan, erm....ni smua tuntukan kerja yg mghalang aku utk meluangkan mse bersama ngan blog ksyangan aku ni heehee.....biasalah hdup sbgai stdnt, bak kte org x bzy bkn stdnt nmenyer huuhuu..... sblm ni bayangkan lah esk nk final exam ari ni aku sbuk pulun nk ciapkan asgmnt, ni smua asgmnt yg d bg d waktu akhir......2 x kes sakit hati g cz final projek mgkn akn d tolak dan mesti mmbuat pembetulan ni smua d saat2 akhir....waaaaa.....tension....tp alhmdulillah smua dh satel tnggal tnggu pangilan letchr tntg final projek plak, klu lah part aku yg kne pebetul mmg tension woooo....dh lah aku wat finance 2 dkat 2 week nk imbgkan smua tu huuhuu......klu part lein x pe cz x sush sngat heehee..... erm....x pe lh 2 smua tinggal tnggu jer, ckrg ni bzy ngan final exam...ckrg ni dh lpas 4 paper tngal 3 paper g cz gape lme sngat huuhuu....tp 2 advantage utk aku lbh byk mse utk stady.....yo lah 2 haaahaahaaa.....x pe lah janji hdp ni happy....tp cita pasal final ni sem ni tah lah aku mcm blur jer jwb exam nk kte x baca dah baca but x thu npe???? tp x lah t'lalu blur sngat smpai x leh jwb mksd aku ble dpt jer paper dia trus blank jap pe yg aku baca smua blank, dia kne taka time jap pas2 bru dtg ckit2.....aku hrap pas ni bnde ni x akan t'jadi g lah.....insyallah...pas ni aku exam 11.09.09. 15&16.09.09 n than finish heeheehee...... tp pelik lah tah mcm ne org duk sbuk2 final ktrg dak2 sem last ni sbuk duk cari tmpt tuk smbg stady heeheeeheee......aku pun t'joint lah skaki heehee...pas ni insyallah aku ingt nk smbg degre dlm banking tak thu lh npe aku nk smbg ke bidang 2 tp mgkn cita2 lame kot cz dlu mula2 aku nk bljr aku isi borg aku ambk cz banking choice kedua bru bisness....tp mse 2 aku intak 2 n banking dorg x ambk intek 2 dorg cme ambk intek first jer, so kuis call my self tnyer nk amkbk banking or business, stlh bincang ngan family aku truskan ambk business cz my family nk aku msuk intek 2 jugak....so ckrg ni dah hbis aku ambk business 2 yg degree aku nk ambk banking smbg cita2 lama huuhuu..... smlm aku search tenet n aku dpt cari 2 tempat jer yg tawrkan course yg aku nk 2 iaitu UITM n UUM.....2 utk intek 2 msuk dlm bln11 or 12 lah lbh kurg, tp tah lah aku keliru n di lema ckrg ni....klu trus msuk aku rse mcm akn blur plak ye lah bru jer hbis final tup2 nk trus smbg degree yg smmgnyer m'cabar 2 n satu g aku t'pk yg tempat2 tu jauh sngat lah, aku x rse aku blh servive hdp kat tmpat2 jauh ni....msti korg kte aku ni ank manja kan but aku bkn mcm 2 cme aku x prnh hdup t'lalu jauh ngan fmly so aku takut nk ambk risiko......erm....tah lah byk g halangan2 yg aku t'pk erm.....smua wat aku keliru n dilema.....dan ckrg kptsn yg aku ambk aku nk fokus dlu kat final exam n bnde ni smua aku akn wat pas hbis final n mgkn klu smbg aku akn ambk utk first intek nyer iaitu bln may cz aku blh relest tension walaupun hanya utk seketika heehee..... erm......2 lah smua dilema n cabaran yg patut aku hadapi wat mse ni, smua ni memohon aku utk b'pk secara matang n rasional.....ape2 pn aku hrap aku akn dpt wat kptsn dgn bijak n rasional.....krn smua ni akn menentukan hala tuju masa hadapan aku..... k lah rse nyer 2 je lah yg aku nk kongsi ngan korg smua wat mse ni, tak sedar masa b'lalu bru jer rsenyer layan blog ni thu2 jer azan subuh dah dgr 2 pe g jom2 kita tunaikan kewajipan kita utk yg maha esa, ingt enjoy2 gak but jgn lupa kwajipan huuheee.....ok taka care n w'salam.... salam ukhuwah fillah.....=)

24 August 2009

HADIAH HARIJADIMU

Malam ini, Hujan rintik-rintik, Bintang sembunyi diri, Bulan menyepi sirna sepi, Di kala aku sendiri, Hatiku bernyanyi, Degup jantungku berpuisi, Urat tujuh nadi berpuisi, 101 kerat tulangku bersyair, Rinduku bersarang di hati, Malam ini, Hati kenal rindu, Hati kenal cinta, Hati kenal bahagia Walau sendiri hati mimpi berdua, Walau sendiri bayanganmu tetap dijiwa, Melakar rindu di lubuk nurani, Menganyam kasih di sanubari.

Hari ke 24, Bulai ogos, Tahun 1407 Hijrah, Darul Ehsan terima seri, Lahirmu seorang putera, Wajah comel, Tangan kecil kerdil tergapai-gapai Mendendang tangis dipelukan kasih, Mengundang bahagia si ibu, Menjemput bangga si bapa 22 tahun kenal alam maya, Darul Ehsan meraikan mu, Si kecil comel Kini jejaka kacak Bak pemimpin dunia.

Waja pemimpin pekerti tegas, Jiwa halus anak seni,

Bekerja keras mencari rezeki, Membuat hati terunamu sepi,

7 haribulan Februari bersapa, Aku wanita bergelar gadis,

Menunggu teruna di daerah sepi,

Bagai puteri di singgahsana negeri,

Kasih berputih di daerah maya,

Kasihmu bersapa di depan mata,

Meminta hubungan tulus suci,

Geranganmu menbibitkan getar,

Hati wanitaku tercuit jua,

Tanpa sedar kasih berputik.

kini di kala aku sendiri, Hatiku bernyanyi, Degup jantungku berpuisi, Urat tujuh nadi berpuisi, 101 kerat tulangku bersyair, Rinduku bersarang di hati, Apakah kanda anugerah hari lahirku? Atau aku hadiah hari lahirmu? Selamat Hari Lahir Sayang

13 August 2009

BLUSS......

erm..... dipetang yg dingin ni d waktu kpala tgh x brape nk betul ni d waktu fkiran tgh melayang d waktu keje smua x blh nk buat d waktu kesejukan cuaca melanda diri d waktu fikiran tgh melayan bluss dan sewaktu dgnnyer huuhuu......=) saya ni adalh sorg peminat no1 novel2 melayu tau n this is my favourate mse lapang lah n kadg2 ble tgh tension n blur mcm ni pn layan gak n tgh tension pn layan gak x kira lah waktu pe pn ble rse nk bce sy akan beli n trus baca, sbb 2 kat umah sy d gelar gila buku tp klu buku stady x pe lh jgak ni buku novel haaahaaa....pape lah org nk gelar sy pn janji sy happy ngan pe yg sy wat huuhuu... cita pasal buku novel ni korg minat tak??? n than dlm byk2 buku x kiralah buku novel ker komik ker pape lah buku pe yg korg pling minat n menyentuh perasaan korg??? klu sy lah kan pling best buku novel "PILOT CAFE" this is the best story pnulis dea penulis yg mmg terkenal d kalangan peminat nvl ' AHADIAT AKASHA & NORHAYATI BERAHIM' dh lh mantap pas2 dorg b'gabung g tu yg meletup 2 klu x caya bacalah huuhuu.......
erm....buku2 lein yg bg sy best lah CINTA PERTAMA, BILA YM BERBICARA, KETIKA CINTA BERTASBIH, ANDAI I2 TAKDIRNYER, n mcm2 g lah n than buku motivasi yg pling best IMAGINASI CEMERLANG dr DR HM TUAH best huuhuu....ha cita pasal nvl ni kadang2 sy sush gak nk pham sajak2 dia cz t'lalu tinggi but sy ni suka gak wat2 sajak ni 2 pn ble idea tetbe dtg lah huuhuu....kat cni sy nk kongsi 1 sajak yg pling saya suka......
Apabila cinta telah berbisik, lautan api bkn lagi halangan, gunung tinggi tiada lg halangan. hanya seskali cinta berbisik,maka runtuhlah ego lelaki, punahlah keangkuhan perempuan. Tahukah engkau apa yg dibisikkn olh CINTA??? Ia membisikkn kebenaran utk kau berlari ke kaki langit, mengapai bintang yg berkerdipan, lalu menunjkkn mu jln kehidupan, sehingga kau bisa menempuh segala rintangn hdp ini, tiba d perhentian waktu y kau impikan & menemui dia. Kau memimpin tgn nyer ke satu jln, jln yg akn menbawa kau & dia ke alam penuh fantasi, tiada duka & kecewa, hanya berdua hingga ke akhirnyer. Namun utk mengecapi smua i2 , bkn alang2 pengorbanan yg perlu kau tunaikn, Bkn sedikit air mata yg akn tumpah, bkn sekeping dua hati yg akn terluka, bkn sesaat dua masa yg perlu kau atasi, bkn sehari dua utk kau mananti cinta itu berbisik, malah sepanjang hayatmu ia x akn mencukupi utk kau kenal erti CINTA krn i2 CINTA ENGGAN BERBISIK.....
n yg ni sy nk kwn2 cube wat n????
letak tgn kanan awk d dada, pejam mata awak seketika, bayangkn awan biru, langit tinggi, de burung berterbangan, laut yg tenang, tarik nafas awak perlahan-lahan, kemudian awak lihat segala resah, bimbang, kedukaan dan kesedihan pergi meninggalkn awak satu-persatu, kemudian letak tgn kiri awak d ats tgn kanan awak, tarik nafas awak perlahan-lahan, kemudian awak lihat segala senyuman, kebahagiaan, kedamaian dan ketenangan dtg menghampiri awak, ckrg buka mata awak, sy nk tnyer awak sesuatu adakah awak melihat seseorang d citu????
k good luck..... salam ukhuwah.....=)

anything......

salam...... ari ni sy bru je pas blik class tp sbnrnyer dtg jer tp class batal ltchr g thu lmbt n than sy ni bdk yg slalu dtg class awal heeheee=) dh t'kene lah cz mmbr ramai yg bru nk gerak so dorg msh slamat lah huuhuu....bengang sih.......tah mcm ne ondwy blik jmpe lh kwn taek dia ajak g pkk aku bru ingt ari ni de pgram kat pkk so pe g join lh cz mmg sy nk g pn cme x b'ksempatan, jadi bak kte org bagai org mengantuk d sorongkn bantal pe g join lah huuhuu........
erm.... cita pasal pgram 2, orait lah smua best but sy thu x mudh utk dorg wat smua bnde 2 so caya lah korg leh wat mcm 'pro' tp jgn bangga dah lah huuhuu....tp klu sy lah kan sy suka tgk bab2 it ni lagi2 bab animasi mmg minat gila but sy x suka nak buat bnda 2 smua lah haahaaa......papa pn korg mmg terer lah wat....tamat=)
erm..... tgk dorg nyer keje jelous btul cz dorg dh ciap tp sy nyer assgmnt byk g huuhuu....tension...tension....tension..... klu nk ckp sy ni suka wat keje last minute x jgak but byg sngt asgmnt sem ni huuhuu..... bru siap satu nak antr mggu dpn n mggu ni dpt plak asgmnt bru mne x tension, siap satu dpt g satu ble mau siap dah, pas2 satu sbjek smpai 2,3 asgmnt pas2 nak final x stady g waaaaawaaaaaaaaaaa..........pas2 smua nk mse yg sme plak 2 huuhuuu, ingt ktrg ni robot pe??? pas2 yg pling tension ble ktrg mengeluh nk thu pe ltchr ckp " biasalah final sem mmg mcm 2 " erm.......tah lah mgkn d sebalik ni de hikmah dea kot yg kte x thu.....sabar....sabar... but sy rse mcm x sbar je nk habis sem ni nk rest puas2 huuhuu.......pas2 bru pk nk smbg insyallah kat UIA doakan k heeheee....=)
erm.... korg prasan x catatan ni sy tulis mcm2 huuhuu....kjap cita pasal 2 jap ni pasal ni tp klu nk thu ni lah catatan mse kpala tgh x betul haahaahaaa.......bak kte kwn sy 2 'hidup msti ceria' sowi ciplak ayat org jgn marah k huuhuu...=) k lah x thu nk tlis pe g huuhuuu k salam ukhuwah...=)

05 August 2009

IBU......EMAK....UMMI......

SALAM.... selamt pg my friends, d pagi yg syahdu ni ttb jer dri ni t'kenang huuhuu...... eh cbe kwn2 ingt x sgka kan x lme g kte nk menyambut bln Ramadhan hnya tngl beberapa mmgu lg kan, x sbr rsenyer nk smbt bln mulia ni...tiap kli bln Ramadhan dtg msti sy akan ingt tntg satu kisah yg akn sy kenang sampai ble2 n x mgkn akn sy lupakan NEVER....NEVER.....and NEVER..... Nk thu x cita pe erm.....sebenarnyer sy nk cita pasal MY MOTHER....msti best kn de mak ni, ye lh de tmpt nk mnje, kngsi pglaman, n kngsi pe je lh kan....so bg sy kwn2 msh bruntg de mak n jgn lh korg sia2 kan Mereka yer,berkorbn lah tuk mereka selagi mereka de krn sy x x b'peluang pnyer mse yg pnjang b'sama mak.... bkn pe sy x b'untg mcm kwn2 smua....mak sy telah tngalkan sy tika sy umr 9thn, kwn2 bygkan lah pe lah yg bdk2 seusia 2 mengerti, smpai ckrg ble t'ingt jer kish 2 sy mcm blur jer cz still x brape megerti sgt cita pasal 2, tp pnglmn 2 adlh pnglmn yg m'jadi sejarah dlm hdp sy..... Ianyer msh segar d ingt sy, sy rse mcm bru jer b'laku walau sbnrnyer tlh lme b'laku..... sy msh ingt g cita 2 sejak sy umr 7thn g mak dah sakit tp x thu sakit pe...mcm2 tmpt ktrg g b'ubat tp still g x thu penyakit 2...n than mse sy umr 9thn bru ktrg thu mak sakit BRASE KANSER mse thu 2 barah 2 dh thp kritikal n peluang nk smbh tipis tp ayah n mak ttp nk b'usaha so pembedahan pun d buat.... alhmdulillah mak slmt pas bedah 2 siap dh leh gelak2 g n mse 2 lg 2 week nk raya ktrg mmg excited sgt nk raya ngan mak mse 2 cz mak dh sembuh, tp x thu lah dh mmg smpai msenyer mak kot sehari sblm blik umah mak pengsan n Dr trus cek n Dr g thu barah mak merebak kembali n dh x blh nk selamatkan..... akhirnyer tepat 19 January bersamaan 21 Ramadhan mak kembali kpd yg Esa.... mak tngalkan sy tika kami adk bradik dlm p'jalanan nk tgk mak kat hspital, mak meninggal d sisi ayah.....mmg t'kilan sngt mse 2 cz ktrg mmg dh ondwy nk g hsptal, tp nk wat mcm ne dh takdir...... sy pasrh d ats kehandknyer n x kan de sape yg blh GANTI tmpt MAK d hati sy, mak t'lalu istimewa, kngan b'sama nyer x prnh padam n msh segar walaupn mak tlh tiada hmpr 12thn, sy melalui liku2 hdp ni dgn memory bersamanyer...... t'lalu lme kn but smpai ckrg sy msh x blh nk lupakan nyer, lbh2 g ble tiba bln Ramadhan ni.......tp sy trime smua ni sbgai takdir yg mmg tlh t'tulis, but sy still b'syukur cz sy msih de AYAH yg btl2 memahami diri ni, sy thu ramai g d luar sne yg x b'nsb baik mcm sy ni cz dua2 dh x de sy msh b'nsb baik g cz sy x de sorg but sorg lg still setia d smpg sy.... kadg2 ble kat asrama org cita pasal mak, n nmpk dea rapat n gurau2 dgn mak dorg trse gak hati ni tp nk wat mcm ne wat x thu jer....mula2 dulu mmg sensitif ble org cita pasal mak but ckrg mcm dh lali hdp tnpa mak, ia wat sy lbh matang ngn hdp b'dikari... erm....tah lah pe yg leh sy wat ckrg hnyer b'doa utk mak jer, sy thu mak thu pe yg sy rse n mak thu pe yg sy wat.... so psanan sy hargai lh IBU anda slagi dia msh ade d cc anda jgn sia2 kan mreka krn syurga adlah d bwh tapak kaki IBU..... p/s: TANPA IBU SIAPALAH KITA!!!! salam ukhuwah fillah....

04 August 2009

KAUM ADAM????

SALAM KWN2......

firstly msti korg pelik kn ngan tajuk yg sy tlis ni???? bkn pe sajer jer sy nk kngsi ngan kwn2 smua pe yg sy dpt dr kwn sy yg duk stady kat Timur tengah, tp pape pn sy nk mintk maaf jika sajak ni akn menguris hati kaum adam, ia sekadar peringatan tuk kte smua n kalau korg nk thu sajak ni d tlis oleh sape sy x thu lah tp de tercatat kat buke nvl tajuk ' KETIKA CINTA BERTASBIH ' bace buku 2 mmg best byk pngajaran tuk kte smua.....so sme2 lah kte renungi nyer.......

Dulu,

Bila disebut lelaki,

Wanitanya mendongak megah,

Lelaki kami ASADULLAH, SAIFULLAH

Tokoh kami tak terkira,

Kini,

Bila disebut lelaki,

Wanitanya menunduk lemah,

Tokoh kami sedikit sekali,

Ramainya, Boneka Yahudi.

Dulu,

Bila disebut lelaki,

Wanitanya tenang di hati,

Lelaki kami Menjaga Melindungi,

Kini,

Bila disebut lelaki,

Wanitanya mahu cabut lari,

Lelaki khianat perogol bersiri.

Dulu,

Bila seorang wanita teraniaya,

Sepasukan kuda putih membela,

A-Mu’tasam kebangaan wanita.

Kini,

Ribuan wanita suci dipenjara,

Fatimah diperkosa minta dibela,

Lelaki tunduk tak bertenaga.

Dulu,

Bila wanita di bawah jagaannya,

Lelaki memagari sehabis daya,

Tak siapa berani mengoda.

Kini,

Bila wanita di bawah jagaannya,

Lelaki tak kisah auratnya terbuka,

Wanita dibiar Bebas Binasa.

Dulu,

Lelaki menggadai harta dan nyawa,

Untuk menggangkat kemuliaan AGAMA,

Kini,

Lelaki menggadai ketinggian agama,

Demi nafsu, dunia dan seisinya.

Dulu,

Lelaki bermatian mencipta sejarah,

Kental berjihad, tekun berdakhwah,

Kini,

Lelaki hanya menyanjungi sejarah,

Demi bermalasan, tenaga tak dikerah.

Dulu,

Lelaki memperjuangkan Deen dan Ummah,

Al –Farouq, Zuhurain mati terbunuh.

Kini,

Lelaki memperjuangkan diri dan kroninya,

Hingga sanggup membunuh.

Dulu,

Lelaki bersatu menghadap musuh,

Angkatannya kuat dan teguh,

Kini,

Lelakinya berpuak dan berpecah,

Sesame sendiri saling bertingkah.

KEMBALILAH LELAKIKU,

PADA KELELAKIANMU,

KAMI RINDUKAN LELAKI DULU,

ACUAN MADRASAH RASUL.

SEKIAN DARI KAUM HAWA...

salam ukuwah....=)

NAK KENAI DIRI???

salam.....
selamat mlm kwn2, ari ni sy x de cita pape lh nk d kngsi but sy de ilmu yg nk d kngsi ngan kwn2 semua.....kwn2 knl x dri kwn2 sendri??? sy gerenti ramai yg mgaku knl but sejauh mne kte knl ngan dri kte sndri??? so kat bwh ni sy de ciri2 dri kwn2 mgkut bln kelahiran tp jgn taksub sgt cz ia hanya sekadar kajian dr pakar motivasi jer....tp andai t'kne batang idung sndri 2 sori lh yer huuhuu.....
KAJIAN MENGENAI BULAN DAN SIKAP ANDA, DARI YANG BERBAHAGIA DATO' DR. FADZILAH KAMSAH.
JANUARI
* Bercita-cita tinggi dan orangnya serius, suka mendidik dan dididik. * Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik. * Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan. * Suka pada kecantikan, kekemasan dan teratur. * Bersifat sensitif dan berfikiran mendalam. * Pandai mengambil hati orang lain. * Pendiam kecuali telah dirangsang. * Agak pemalu dan mempunyai daya tumpuan yang sangat tinggi. * Mudah mendisiplinkan diri sendiri. * Badannya sihat tetapi mudah diserang selsema. * Bersikap romantik tetapi tidak pandai memperlihatkannya. * Cukup sayang pada kanak-kanak. * Suka duduk di rumah. * Setia pada segala-galanya. * Perlu belajar kemahiran bersosial. * Sifat cemburu yang sangat tinggi FEBRUARI * Berfikiran abstrak. * Sukakan benda yang realiti dan abstrak. * Bijak dan pintar * Berpewatakan yang mudah berubah. * Mudah menawan orang lain. * Agak pendiam. * Pemalu dan rendah diri. * Jujur dan setia pada segalanya. * Keras hati untuk mencapai matlamat. * Tidak suka dikongkong. * Mudah memberontak apabila dikongkong. * Suka kegiatan yang lasak. * Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif. * Mudah mempamerkan marahnya. * Tidak suka benda yang remeh-temeh. * Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya. * Sangat berani dan suka memberontak. * Bercita-cita tinggi, suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan impiannya. * Pemerhatian yang tajam. * Suka hiburan dan sukan. * Suka benda yang bersifat seni. * Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran. * Berkecenderungan pada benda yang tahyul. * Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros. * Belajar untuk mempamerkan emosi MAC * Berpesonaliti menarik dan menawan. * Mudah didampingi. * Sangat pemalu dan pemendam rasa. * Sangat baik secara semulajadi, jujur pemurah dan mudah simpati. * Sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran. * Suka pada kedamaian. * Sangat peka pada orang lain. * Sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain. * Tidak cepat marah dan sangat amanah. * Tahu membalas dan mengenang budi. * Pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam. * Kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal. * Suka berangan-angan. * Suka melancong. * Sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi. * Kelam kabut dalam memilih pasangan. * Suka dengan hiasan rumahtangga. * Punya bakat seni dalalm bidang muzik. * Kecenderungan pada benda yang istimewa dan baik. * Jangan terlalu mengikut selera atau perasaan APRIL * Sangat aktif dan dinamik. * Cepat bertindak membuat keputusan tetapi cepat menyesal. * Sangat menarik dan pandai menjaga diri. * Punya daya mental yang sangat kuat. * Suka diberi perhatian. * Sangat diplomatik (pandai memujuk ). * Berkawan dan pandai menyelesaikan masalah orang. * Sangat berani dan tiada perasaan takut. * Suka perkara yang mencabar, pengasih, penyayang, sopan santun dan pemurah. * Emosi cepat terusik. * Cuba kawal perasaan. * Kecenderungan bersifat pendendam. * Agresif dan kelam kabut dalam membuat keputusan. * Kuat daya ingatan. * Gerak hati yang sangat kuat. * Pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain. * Berpenyakit disekitar kepala dan dada. * Sangat cemburu dan terlalu cemburu MEI * Keras hati & degil. * Kuat semangat & bermotivasi tinggi. * Pemikiran yang tajam. * Mudah marah apabila tidak dikawal. * Pandai menarik hati & perhatian orang lain . * Perasaan yang amat mendalam. * Cantik dari segi mental & fizikal. * Tidak perlu dimotivasikan. * Tetap pendirian, tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain. * Mudah dipujuk. * Bersikap sistematik (otak kiri). * Suka berangan. * Kuat daya firasat memahami apa yang terlintas di hati orang lain tanpa diberitahu. * Bahagian telinga & leher mudah diserang penyakit. * Daya khayalan yang tinggi. * Permikiran yang tajam. * Pandai berdebat. * Fizikal yang baik. * Kelemahan sistem pernafasan. * Suka sastera, seni & muzik serta melancong. * Tidak berapa suka duduk di rumah. * Tidak boleh duduk diam. * Tidak punya ramai anak. * Rajin dan bersemangat tinggi. * Agak boros JUN *Berfikiran jauh & berwawasan. * Mudah ditawan kerana sikap baik. * Berperangai lemah lembut. * Mudah berubah sikap, perangai, idea dan mood. * Idea yang terlalu banyak di kepala. * Bersikap sensitif. * Mempunyai pemikiran yang aktif (sentiasa berfikir). * Sukar melakukan sesuatu dengan segera. * Bersikap suka menangguh-nangguh. * Bersikap terlalu memilih & mahukan yang terbaik. * Cepat marah & cepat sejuk. * Suka bercakap & berdebat. * Suka buat lawak & bergurau. * Otaknya cerdas berangan-angan. * Mudah berkawan & pandai berkawan. * orang yang sangat tertib. * Pandai mempamerkan sikap. * Mudah kecil hati. * Mudah kena selsema. * Suka berkemas. * Cepat rasa bosan. * Sikap terlalu memilih & cerewet. * Kurang mempamerkan perasaan. * Lambat untuk sembuh apabila terluka hati. * Suka pada barang yang berjenama. * Mudah menjadi eksekutif. * Kedegilan yang tidak terkawal. * Sesiapa yang memuji, dianggap musuh. Siapa yang menegur dianggap kawan. JULAI * Sangat suka didamping. * Banyak berahsia dan sukar dimengerti terutamanya lelaki. * Agak pendiam kecuali dirangsang. * Ada harga dan maruah diri. * Tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan. * Mudah dipujuk dan bercakap lurus. * Sangat menjaga hati orang lain. * Sangat peramah. * Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya. * Berjiwa sentimental. * Jarang berdendam. * Mudah memaafkan tapi sukar melupakan. * Tidak suka benda remeh-temeh. * Membimbing cara fizikal dan mental. * Sangat peka, mengambil berat dan mengasihi serta penyayang. * Layanan yang serupa terhadap semua orang. * Tinggi daya simpati. * Pemerhatian yang tajam. * Suka menilai orang lain melalui pemerhatian. * Mudah dan rajin belajar. * Suka muhasabah diri. * Suka mengenangkan peristiwa atau kawan lama. * Suka mendiamkan diri. * Suka duduk di rumah. * Suka tunggu kawan tapi tak cari kawan. * Tidak agresif kecuali terpaksa. * Lemah dari segi kesihatan perut. * Mudah gemuk kalau tak kawal diet. * Minta disayangi. * Mudah terluka hati tapi lambat pulih. * Terlalu mengambil berat. * Rajin dalam membuat kerja OGOS * Suka berlawak. * Mudah tertawan padanya. * Sopan santun dan mengambil berat terhadap orang lain. * Berani dan tidak tahu takut. * Orangnya agak tegas & bersikap kepimpinan. * Pandai memujuk orang lain. * Terlalu pemurah & bersikap ego. * Nilai harga diri yang sangat tinggi. * Dahagakan pujian. * Semangat juang yang luar biasa. * Cepat marah & mudah mengamuk. * Mudah marah apabila cakapnya dilawan. * Sangat cemburu. * Daya pemerhatian yang tajam & teliti. * Cepat berfikir. * Fikiran yang berdikari. * Suka memimpin & dipimpin. * Sifat suka berangan. * Berbakat dalam seni lukis, hiburan & silat. * Sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk. * Cepat sembuh apabila ditimpa penyakit. * Belajar untuk bertenang. * Sikap kelam kabut. * Romantik, pengasih dan penyayang. * Suka mencari kawan SEPTEMBER * Sangat bersopan santun & bertolak ansur. * Sangat cermat, teliti & teratur. * Suka menegur kesilapan orang lain & mengkritik. * Pendiam tapi pandai bercakap. * Sikap sangat cool, sangat baik & mudah simpati. * Sangat perihatin & terperinci, amanah, setia & jujur. * Kerja yang dilakukan sangat sempurna. * Sangat sensitif yang tidak diketahui. * orang yang banyak berfikir. * Daya pentaakulan yang baik. * Otak bijak & mudah belajar. * Suka mencari maklumat. * Kawal diri dari terlalu mengkritik. * Pandai mendorong diri sendiri. * Mudah memahami orang lain kerana banyak menyimpan rahsia. * Suka sukan, hiburan & melancong. * Kurang menunjukkan perasaannya. * Terluka hatinya sangat lama disimpan. * Terlalu memilih pasangan. * Sukakan benda yang luas. * Bersistematik OKTOBER * Suka berbual. * Suka orang yang sayang padanya. * Suka ambil jln tengah. * Sangat menawan & sopan santun. * Kecantikan luar & dalam. * Tidak pandai berbohong & berpura-pura. * Mudah rasa simpati, baik dan mementingkan kawan. * Sentiasa berkawan. * Hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama. * Cepat marah. * Macam pentingkan diri sendiri. * Tidak menolong orang kecuali diminta. * Suka melihat dari perspektifnya sendiri. * Tidak suka terima pandangan orang lain. * Emosi yang mudah terusik. * Suka berangan & pandai bercakap. * Emosi yang kelam kabut. * Daya firasat yang sangat kuat (terutamanya perempuan). * Suka melancong, bidang sastera & seni. * Pengasih, penyayang & lemah lembut. * Romantik dalam percintaan. * Mudah terusik hati & cemburu. * Ambil berat tentang orang lain. * Suka kegiatan luar. * orang yang adil. * Boros & mudah dipengaruhi persekitaran. * Mudah patah semangat NOVEMBER * Banyak idea dalam perkara. * Sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya. * Berfikiran kehadapan. * Berfikiran unik dan bijak. * Penuh dengan idea-idea baru yang luarbiasa. * Pemikiran yang tajam. * Daya firasat yang sangat halus dan tinggi. * Sesuai jadi seorang doktor. * Cermat dan teliti. * Personaliti yang dinamik. * Sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia. * Banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra. * Berani, pemurah setia dan banyak kesabaran. * Terlalu degil dan keras hati. * Apabila berkehendak sesuatu, akan diusahakan sehingga berjaya. * Tak suka marah kecuali digugat. * Mudah ambil berat terhadap orang lain. * Pandai muhasabah diri. * Cara berfikir yang lain dari orang lain. * Otak yang sangat tajam. * Pandai mendorong diri sendiri. * Tidak hargai pujian. * Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi apabila berkehendak sesuatu. * Cuba sampai berjaya. * Badan yang sasa. * Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam dan romantik. * Tidak pasti dengan hubungan kasih sayang. * Suka duduk d irumah. * Sangat rajin dan berkemampuan tinggi. * Amanah, jujur, setia dan pandai berahsia. * Tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi. * Bercita-cita tinggi. * Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah DISEMBER * Sangat setia dan pemurah. * Bersifat patriotik. * Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan. * Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa. * Bercita-cita tinggi. * Suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi. * Seronok bila didampingi. * Suka bercampur dengan orang. * Suka dipuji, diberi perhatian dan dibelai. * Sangat jujur, amanah dan bertolak ansur. * Tidak pandai berpura-pura. * Cepat marah. * Perangai yang mudah berubah-ubah. * Tidak ego walaupun harga dirinya sangat tinggi. * Benci pada kongkongan. * Suka berlawak. * Pandai buat lawak dan berfikiran logik 4 our friends..... sekian dri sy penat dh tulis ni huuhuu.... k salam ukuwah....=)