Hari ini bukan semudah semalam untuk bergelar manusia perfect, Banyak yang perlu di korbankan banyak juga yang terpaksa dilepaskan, Sesekali langkah tersadung rebah menyembah, Sesekali melangkah gagah tersenyum megah dan semua itu memerlukan pengorbanan, menentu kesabaran dan air mata.... Selagi prinsip hidup berada di atas landasan yang betul, usah di gusar pada ANUGERAH TUHAN.... Anggaplah bila sesekali di duga, Itu sekadar untuk mematangkan & mengajar kita untuk bangun menjadi SESEMPURNA INSAN.....

My friends...

24 August 2009

HADIAH HARIJADIMU

Malam ini, Hujan rintik-rintik, Bintang sembunyi diri, Bulan menyepi sirna sepi, Di kala aku sendiri, Hatiku bernyanyi, Degup jantungku berpuisi, Urat tujuh nadi berpuisi, 101 kerat tulangku bersyair, Rinduku bersarang di hati, Malam ini, Hati kenal rindu, Hati kenal cinta, Hati kenal bahagia Walau sendiri hati mimpi berdua, Walau sendiri bayanganmu tetap dijiwa, Melakar rindu di lubuk nurani, Menganyam kasih di sanubari.

Hari ke 24, Bulai ogos, Tahun 1407 Hijrah, Darul Ehsan terima seri, Lahirmu seorang putera, Wajah comel, Tangan kecil kerdil tergapai-gapai Mendendang tangis dipelukan kasih, Mengundang bahagia si ibu, Menjemput bangga si bapa 22 tahun kenal alam maya, Darul Ehsan meraikan mu, Si kecil comel Kini jejaka kacak Bak pemimpin dunia.

Waja pemimpin pekerti tegas, Jiwa halus anak seni,

Bekerja keras mencari rezeki, Membuat hati terunamu sepi,

7 haribulan Februari bersapa, Aku wanita bergelar gadis,

Menunggu teruna di daerah sepi,

Bagai puteri di singgahsana negeri,

Kasih berputih di daerah maya,

Kasihmu bersapa di depan mata,

Meminta hubungan tulus suci,

Geranganmu menbibitkan getar,

Hati wanitaku tercuit jua,

Tanpa sedar kasih berputik.

kini di kala aku sendiri, Hatiku bernyanyi, Degup jantungku berpuisi, Urat tujuh nadi berpuisi, 101 kerat tulangku bersyair, Rinduku bersarang di hati, Apakah kanda anugerah hari lahirku? Atau aku hadiah hari lahirmu? Selamat Hari Lahir Sayang

13 August 2009

BLUSS......

erm..... dipetang yg dingin ni d waktu kpala tgh x brape nk betul ni d waktu fkiran tgh melayang d waktu keje smua x blh nk buat d waktu kesejukan cuaca melanda diri d waktu fikiran tgh melayan bluss dan sewaktu dgnnyer huuhuu......=) saya ni adalh sorg peminat no1 novel2 melayu tau n this is my favourate mse lapang lah n kadg2 ble tgh tension n blur mcm ni pn layan gak n tgh tension pn layan gak x kira lah waktu pe pn ble rse nk bce sy akan beli n trus baca, sbb 2 kat umah sy d gelar gila buku tp klu buku stady x pe lh jgak ni buku novel haaahaaa....pape lah org nk gelar sy pn janji sy happy ngan pe yg sy wat huuhuu... cita pasal buku novel ni korg minat tak??? n than dlm byk2 buku x kiralah buku novel ker komik ker pape lah buku pe yg korg pling minat n menyentuh perasaan korg??? klu sy lah kan pling best buku novel "PILOT CAFE" this is the best story pnulis dea penulis yg mmg terkenal d kalangan peminat nvl ' AHADIAT AKASHA & NORHAYATI BERAHIM' dh lh mantap pas2 dorg b'gabung g tu yg meletup 2 klu x caya bacalah huuhuu.......
erm....buku2 lein yg bg sy best lah CINTA PERTAMA, BILA YM BERBICARA, KETIKA CINTA BERTASBIH, ANDAI I2 TAKDIRNYER, n mcm2 g lah n than buku motivasi yg pling best IMAGINASI CEMERLANG dr DR HM TUAH best huuhuu....ha cita pasal nvl ni kadang2 sy sush gak nk pham sajak2 dia cz t'lalu tinggi but sy ni suka gak wat2 sajak ni 2 pn ble idea tetbe dtg lah huuhuu....kat cni sy nk kongsi 1 sajak yg pling saya suka......
Apabila cinta telah berbisik, lautan api bkn lagi halangan, gunung tinggi tiada lg halangan. hanya seskali cinta berbisik,maka runtuhlah ego lelaki, punahlah keangkuhan perempuan. Tahukah engkau apa yg dibisikkn olh CINTA??? Ia membisikkn kebenaran utk kau berlari ke kaki langit, mengapai bintang yg berkerdipan, lalu menunjkkn mu jln kehidupan, sehingga kau bisa menempuh segala rintangn hdp ini, tiba d perhentian waktu y kau impikan & menemui dia. Kau memimpin tgn nyer ke satu jln, jln yg akn menbawa kau & dia ke alam penuh fantasi, tiada duka & kecewa, hanya berdua hingga ke akhirnyer. Namun utk mengecapi smua i2 , bkn alang2 pengorbanan yg perlu kau tunaikn, Bkn sedikit air mata yg akn tumpah, bkn sekeping dua hati yg akn terluka, bkn sesaat dua masa yg perlu kau atasi, bkn sehari dua utk kau mananti cinta itu berbisik, malah sepanjang hayatmu ia x akn mencukupi utk kau kenal erti CINTA krn i2 CINTA ENGGAN BERBISIK.....
n yg ni sy nk kwn2 cube wat n????
letak tgn kanan awk d dada, pejam mata awak seketika, bayangkn awan biru, langit tinggi, de burung berterbangan, laut yg tenang, tarik nafas awak perlahan-lahan, kemudian awak lihat segala resah, bimbang, kedukaan dan kesedihan pergi meninggalkn awak satu-persatu, kemudian letak tgn kiri awak d ats tgn kanan awak, tarik nafas awak perlahan-lahan, kemudian awak lihat segala senyuman, kebahagiaan, kedamaian dan ketenangan dtg menghampiri awak, ckrg buka mata awak, sy nk tnyer awak sesuatu adakah awak melihat seseorang d citu????
k good luck..... salam ukhuwah.....=)

anything......

salam...... ari ni sy bru je pas blik class tp sbnrnyer dtg jer tp class batal ltchr g thu lmbt n than sy ni bdk yg slalu dtg class awal heeheee=) dh t'kene lah cz mmbr ramai yg bru nk gerak so dorg msh slamat lah huuhuu....bengang sih.......tah mcm ne ondwy blik jmpe lh kwn taek dia ajak g pkk aku bru ingt ari ni de pgram kat pkk so pe g join lh cz mmg sy nk g pn cme x b'ksempatan, jadi bak kte org bagai org mengantuk d sorongkn bantal pe g join lah huuhuu........
erm.... cita pasal pgram 2, orait lah smua best but sy thu x mudh utk dorg wat smua bnde 2 so caya lah korg leh wat mcm 'pro' tp jgn bangga dah lah huuhuu....tp klu sy lah kan sy suka tgk bab2 it ni lagi2 bab animasi mmg minat gila but sy x suka nak buat bnda 2 smua lah haahaaa......papa pn korg mmg terer lah wat....tamat=)
erm..... tgk dorg nyer keje jelous btul cz dorg dh ciap tp sy nyer assgmnt byk g huuhuu....tension...tension....tension..... klu nk ckp sy ni suka wat keje last minute x jgak but byg sngt asgmnt sem ni huuhuu..... bru siap satu nak antr mggu dpn n mggu ni dpt plak asgmnt bru mne x tension, siap satu dpt g satu ble mau siap dah, pas2 satu sbjek smpai 2,3 asgmnt pas2 nak final x stady g waaaaawaaaaaaaaaaa..........pas2 smua nk mse yg sme plak 2 huuhuuu, ingt ktrg ni robot pe??? pas2 yg pling tension ble ktrg mengeluh nk thu pe ltchr ckp " biasalah final sem mmg mcm 2 " erm.......tah lah mgkn d sebalik ni de hikmah dea kot yg kte x thu.....sabar....sabar... but sy rse mcm x sbar je nk habis sem ni nk rest puas2 huuhuu.......pas2 bru pk nk smbg insyallah kat UIA doakan k heeheee....=)
erm.... korg prasan x catatan ni sy tulis mcm2 huuhuu....kjap cita pasal 2 jap ni pasal ni tp klu nk thu ni lah catatan mse kpala tgh x betul haahaahaaa.......bak kte kwn sy 2 'hidup msti ceria' sowi ciplak ayat org jgn marah k huuhuu...=) k lah x thu nk tlis pe g huuhuuu k salam ukhuwah...=)

05 August 2009

IBU......EMAK....UMMI......

SALAM.... selamt pg my friends, d pagi yg syahdu ni ttb jer dri ni t'kenang huuhuu...... eh cbe kwn2 ingt x sgka kan x lme g kte nk menyambut bln Ramadhan hnya tngl beberapa mmgu lg kan, x sbr rsenyer nk smbt bln mulia ni...tiap kli bln Ramadhan dtg msti sy akan ingt tntg satu kisah yg akn sy kenang sampai ble2 n x mgkn akn sy lupakan NEVER....NEVER.....and NEVER..... Nk thu x cita pe erm.....sebenarnyer sy nk cita pasal MY MOTHER....msti best kn de mak ni, ye lh de tmpt nk mnje, kngsi pglaman, n kngsi pe je lh kan....so bg sy kwn2 msh bruntg de mak n jgn lh korg sia2 kan Mereka yer,berkorbn lah tuk mereka selagi mereka de krn sy x x b'peluang pnyer mse yg pnjang b'sama mak.... bkn pe sy x b'untg mcm kwn2 smua....mak sy telah tngalkan sy tika sy umr 9thn, kwn2 bygkan lah pe lah yg bdk2 seusia 2 mengerti, smpai ckrg ble t'ingt jer kish 2 sy mcm blur jer cz still x brape megerti sgt cita pasal 2, tp pnglmn 2 adlh pnglmn yg m'jadi sejarah dlm hdp sy..... Ianyer msh segar d ingt sy, sy rse mcm bru jer b'laku walau sbnrnyer tlh lme b'laku..... sy msh ingt g cita 2 sejak sy umr 7thn g mak dah sakit tp x thu sakit pe...mcm2 tmpt ktrg g b'ubat tp still g x thu penyakit 2...n than mse sy umr 9thn bru ktrg thu mak sakit BRASE KANSER mse thu 2 barah 2 dh thp kritikal n peluang nk smbh tipis tp ayah n mak ttp nk b'usaha so pembedahan pun d buat.... alhmdulillah mak slmt pas bedah 2 siap dh leh gelak2 g n mse 2 lg 2 week nk raya ktrg mmg excited sgt nk raya ngan mak mse 2 cz mak dh sembuh, tp x thu lah dh mmg smpai msenyer mak kot sehari sblm blik umah mak pengsan n Dr trus cek n Dr g thu barah mak merebak kembali n dh x blh nk selamatkan..... akhirnyer tepat 19 January bersamaan 21 Ramadhan mak kembali kpd yg Esa.... mak tngalkan sy tika kami adk bradik dlm p'jalanan nk tgk mak kat hspital, mak meninggal d sisi ayah.....mmg t'kilan sngt mse 2 cz ktrg mmg dh ondwy nk g hsptal, tp nk wat mcm ne dh takdir...... sy pasrh d ats kehandknyer n x kan de sape yg blh GANTI tmpt MAK d hati sy, mak t'lalu istimewa, kngan b'sama nyer x prnh padam n msh segar walaupn mak tlh tiada hmpr 12thn, sy melalui liku2 hdp ni dgn memory bersamanyer...... t'lalu lme kn but smpai ckrg sy msh x blh nk lupakan nyer, lbh2 g ble tiba bln Ramadhan ni.......tp sy trime smua ni sbgai takdir yg mmg tlh t'tulis, but sy still b'syukur cz sy msih de AYAH yg btl2 memahami diri ni, sy thu ramai g d luar sne yg x b'nsb baik mcm sy ni cz dua2 dh x de sy msh b'nsb baik g cz sy x de sorg but sorg lg still setia d smpg sy.... kadg2 ble kat asrama org cita pasal mak, n nmpk dea rapat n gurau2 dgn mak dorg trse gak hati ni tp nk wat mcm ne wat x thu jer....mula2 dulu mmg sensitif ble org cita pasal mak but ckrg mcm dh lali hdp tnpa mak, ia wat sy lbh matang ngn hdp b'dikari... erm....tah lah pe yg leh sy wat ckrg hnyer b'doa utk mak jer, sy thu mak thu pe yg sy rse n mak thu pe yg sy wat.... so psanan sy hargai lh IBU anda slagi dia msh ade d cc anda jgn sia2 kan mreka krn syurga adlah d bwh tapak kaki IBU..... p/s: TANPA IBU SIAPALAH KITA!!!! salam ukhuwah fillah....

04 August 2009

KAUM ADAM????

SALAM KWN2......

firstly msti korg pelik kn ngan tajuk yg sy tlis ni???? bkn pe sajer jer sy nk kngsi ngan kwn2 smua pe yg sy dpt dr kwn sy yg duk stady kat Timur tengah, tp pape pn sy nk mintk maaf jika sajak ni akn menguris hati kaum adam, ia sekadar peringatan tuk kte smua n kalau korg nk thu sajak ni d tlis oleh sape sy x thu lah tp de tercatat kat buke nvl tajuk ' KETIKA CINTA BERTASBIH ' bace buku 2 mmg best byk pngajaran tuk kte smua.....so sme2 lah kte renungi nyer.......

Dulu,

Bila disebut lelaki,

Wanitanya mendongak megah,

Lelaki kami ASADULLAH, SAIFULLAH

Tokoh kami tak terkira,

Kini,

Bila disebut lelaki,

Wanitanya menunduk lemah,

Tokoh kami sedikit sekali,

Ramainya, Boneka Yahudi.

Dulu,

Bila disebut lelaki,

Wanitanya tenang di hati,

Lelaki kami Menjaga Melindungi,

Kini,

Bila disebut lelaki,

Wanitanya mahu cabut lari,

Lelaki khianat perogol bersiri.

Dulu,

Bila seorang wanita teraniaya,

Sepasukan kuda putih membela,

A-Mu’tasam kebangaan wanita.

Kini,

Ribuan wanita suci dipenjara,

Fatimah diperkosa minta dibela,

Lelaki tunduk tak bertenaga.

Dulu,

Bila wanita di bawah jagaannya,

Lelaki memagari sehabis daya,

Tak siapa berani mengoda.

Kini,

Bila wanita di bawah jagaannya,

Lelaki tak kisah auratnya terbuka,

Wanita dibiar Bebas Binasa.

Dulu,

Lelaki menggadai harta dan nyawa,

Untuk menggangkat kemuliaan AGAMA,

Kini,

Lelaki menggadai ketinggian agama,

Demi nafsu, dunia dan seisinya.

Dulu,

Lelaki bermatian mencipta sejarah,

Kental berjihad, tekun berdakhwah,

Kini,

Lelaki hanya menyanjungi sejarah,

Demi bermalasan, tenaga tak dikerah.

Dulu,

Lelaki memperjuangkan Deen dan Ummah,

Al –Farouq, Zuhurain mati terbunuh.

Kini,

Lelaki memperjuangkan diri dan kroninya,

Hingga sanggup membunuh.

Dulu,

Lelaki bersatu menghadap musuh,

Angkatannya kuat dan teguh,

Kini,

Lelakinya berpuak dan berpecah,

Sesame sendiri saling bertingkah.

KEMBALILAH LELAKIKU,

PADA KELELAKIANMU,

KAMI RINDUKAN LELAKI DULU,

ACUAN MADRASAH RASUL.

SEKIAN DARI KAUM HAWA...

salam ukuwah....=)

NAK KENAI DIRI???

salam.....
selamat mlm kwn2, ari ni sy x de cita pape lh nk d kngsi but sy de ilmu yg nk d kngsi ngan kwn2 semua.....kwn2 knl x dri kwn2 sendri??? sy gerenti ramai yg mgaku knl but sejauh mne kte knl ngan dri kte sndri??? so kat bwh ni sy de ciri2 dri kwn2 mgkut bln kelahiran tp jgn taksub sgt cz ia hanya sekadar kajian dr pakar motivasi jer....tp andai t'kne batang idung sndri 2 sori lh yer huuhuu.....
KAJIAN MENGENAI BULAN DAN SIKAP ANDA, DARI YANG BERBAHAGIA DATO' DR. FADZILAH KAMSAH.
JANUARI
* Bercita-cita tinggi dan orangnya serius, suka mendidik dan dididik. * Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik. * Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan. * Suka pada kecantikan, kekemasan dan teratur. * Bersifat sensitif dan berfikiran mendalam. * Pandai mengambil hati orang lain. * Pendiam kecuali telah dirangsang. * Agak pemalu dan mempunyai daya tumpuan yang sangat tinggi. * Mudah mendisiplinkan diri sendiri. * Badannya sihat tetapi mudah diserang selsema. * Bersikap romantik tetapi tidak pandai memperlihatkannya. * Cukup sayang pada kanak-kanak. * Suka duduk di rumah. * Setia pada segala-galanya. * Perlu belajar kemahiran bersosial. * Sifat cemburu yang sangat tinggi FEBRUARI * Berfikiran abstrak. * Sukakan benda yang realiti dan abstrak. * Bijak dan pintar * Berpewatakan yang mudah berubah. * Mudah menawan orang lain. * Agak pendiam. * Pemalu dan rendah diri. * Jujur dan setia pada segalanya. * Keras hati untuk mencapai matlamat. * Tidak suka dikongkong. * Mudah memberontak apabila dikongkong. * Suka kegiatan yang lasak. * Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif. * Mudah mempamerkan marahnya. * Tidak suka benda yang remeh-temeh. * Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya. * Sangat berani dan suka memberontak. * Bercita-cita tinggi, suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan impiannya. * Pemerhatian yang tajam. * Suka hiburan dan sukan. * Suka benda yang bersifat seni. * Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran. * Berkecenderungan pada benda yang tahyul. * Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros. * Belajar untuk mempamerkan emosi MAC * Berpesonaliti menarik dan menawan. * Mudah didampingi. * Sangat pemalu dan pemendam rasa. * Sangat baik secara semulajadi, jujur pemurah dan mudah simpati. * Sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran. * Suka pada kedamaian. * Sangat peka pada orang lain. * Sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain. * Tidak cepat marah dan sangat amanah. * Tahu membalas dan mengenang budi. * Pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam. * Kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal. * Suka berangan-angan. * Suka melancong. * Sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi. * Kelam kabut dalam memilih pasangan. * Suka dengan hiasan rumahtangga. * Punya bakat seni dalalm bidang muzik. * Kecenderungan pada benda yang istimewa dan baik. * Jangan terlalu mengikut selera atau perasaan APRIL * Sangat aktif dan dinamik. * Cepat bertindak membuat keputusan tetapi cepat menyesal. * Sangat menarik dan pandai menjaga diri. * Punya daya mental yang sangat kuat. * Suka diberi perhatian. * Sangat diplomatik (pandai memujuk ). * Berkawan dan pandai menyelesaikan masalah orang. * Sangat berani dan tiada perasaan takut. * Suka perkara yang mencabar, pengasih, penyayang, sopan santun dan pemurah. * Emosi cepat terusik. * Cuba kawal perasaan. * Kecenderungan bersifat pendendam. * Agresif dan kelam kabut dalam membuat keputusan. * Kuat daya ingatan. * Gerak hati yang sangat kuat. * Pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain. * Berpenyakit disekitar kepala dan dada. * Sangat cemburu dan terlalu cemburu MEI * Keras hati & degil. * Kuat semangat & bermotivasi tinggi. * Pemikiran yang tajam. * Mudah marah apabila tidak dikawal. * Pandai menarik hati & perhatian orang lain . * Perasaan yang amat mendalam. * Cantik dari segi mental & fizikal. * Tidak perlu dimotivasikan. * Tetap pendirian, tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain. * Mudah dipujuk. * Bersikap sistematik (otak kiri). * Suka berangan. * Kuat daya firasat memahami apa yang terlintas di hati orang lain tanpa diberitahu. * Bahagian telinga & leher mudah diserang penyakit. * Daya khayalan yang tinggi. * Permikiran yang tajam. * Pandai berdebat. * Fizikal yang baik. * Kelemahan sistem pernafasan. * Suka sastera, seni & muzik serta melancong. * Tidak berapa suka duduk di rumah. * Tidak boleh duduk diam. * Tidak punya ramai anak. * Rajin dan bersemangat tinggi. * Agak boros JUN *Berfikiran jauh & berwawasan. * Mudah ditawan kerana sikap baik. * Berperangai lemah lembut. * Mudah berubah sikap, perangai, idea dan mood. * Idea yang terlalu banyak di kepala. * Bersikap sensitif. * Mempunyai pemikiran yang aktif (sentiasa berfikir). * Sukar melakukan sesuatu dengan segera. * Bersikap suka menangguh-nangguh. * Bersikap terlalu memilih & mahukan yang terbaik. * Cepat marah & cepat sejuk. * Suka bercakap & berdebat. * Suka buat lawak & bergurau. * Otaknya cerdas berangan-angan. * Mudah berkawan & pandai berkawan. * orang yang sangat tertib. * Pandai mempamerkan sikap. * Mudah kecil hati. * Mudah kena selsema. * Suka berkemas. * Cepat rasa bosan. * Sikap terlalu memilih & cerewet. * Kurang mempamerkan perasaan. * Lambat untuk sembuh apabila terluka hati. * Suka pada barang yang berjenama. * Mudah menjadi eksekutif. * Kedegilan yang tidak terkawal. * Sesiapa yang memuji, dianggap musuh. Siapa yang menegur dianggap kawan. JULAI * Sangat suka didamping. * Banyak berahsia dan sukar dimengerti terutamanya lelaki. * Agak pendiam kecuali dirangsang. * Ada harga dan maruah diri. * Tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan. * Mudah dipujuk dan bercakap lurus. * Sangat menjaga hati orang lain. * Sangat peramah. * Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya. * Berjiwa sentimental. * Jarang berdendam. * Mudah memaafkan tapi sukar melupakan. * Tidak suka benda remeh-temeh. * Membimbing cara fizikal dan mental. * Sangat peka, mengambil berat dan mengasihi serta penyayang. * Layanan yang serupa terhadap semua orang. * Tinggi daya simpati. * Pemerhatian yang tajam. * Suka menilai orang lain melalui pemerhatian. * Mudah dan rajin belajar. * Suka muhasabah diri. * Suka mengenangkan peristiwa atau kawan lama. * Suka mendiamkan diri. * Suka duduk di rumah. * Suka tunggu kawan tapi tak cari kawan. * Tidak agresif kecuali terpaksa. * Lemah dari segi kesihatan perut. * Mudah gemuk kalau tak kawal diet. * Minta disayangi. * Mudah terluka hati tapi lambat pulih. * Terlalu mengambil berat. * Rajin dalam membuat kerja OGOS * Suka berlawak. * Mudah tertawan padanya. * Sopan santun dan mengambil berat terhadap orang lain. * Berani dan tidak tahu takut. * Orangnya agak tegas & bersikap kepimpinan. * Pandai memujuk orang lain. * Terlalu pemurah & bersikap ego. * Nilai harga diri yang sangat tinggi. * Dahagakan pujian. * Semangat juang yang luar biasa. * Cepat marah & mudah mengamuk. * Mudah marah apabila cakapnya dilawan. * Sangat cemburu. * Daya pemerhatian yang tajam & teliti. * Cepat berfikir. * Fikiran yang berdikari. * Suka memimpin & dipimpin. * Sifat suka berangan. * Berbakat dalam seni lukis, hiburan & silat. * Sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk. * Cepat sembuh apabila ditimpa penyakit. * Belajar untuk bertenang. * Sikap kelam kabut. * Romantik, pengasih dan penyayang. * Suka mencari kawan SEPTEMBER * Sangat bersopan santun & bertolak ansur. * Sangat cermat, teliti & teratur. * Suka menegur kesilapan orang lain & mengkritik. * Pendiam tapi pandai bercakap. * Sikap sangat cool, sangat baik & mudah simpati. * Sangat perihatin & terperinci, amanah, setia & jujur. * Kerja yang dilakukan sangat sempurna. * Sangat sensitif yang tidak diketahui. * orang yang banyak berfikir. * Daya pentaakulan yang baik. * Otak bijak & mudah belajar. * Suka mencari maklumat. * Kawal diri dari terlalu mengkritik. * Pandai mendorong diri sendiri. * Mudah memahami orang lain kerana banyak menyimpan rahsia. * Suka sukan, hiburan & melancong. * Kurang menunjukkan perasaannya. * Terluka hatinya sangat lama disimpan. * Terlalu memilih pasangan. * Sukakan benda yang luas. * Bersistematik OKTOBER * Suka berbual. * Suka orang yang sayang padanya. * Suka ambil jln tengah. * Sangat menawan & sopan santun. * Kecantikan luar & dalam. * Tidak pandai berbohong & berpura-pura. * Mudah rasa simpati, baik dan mementingkan kawan. * Sentiasa berkawan. * Hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama. * Cepat marah. * Macam pentingkan diri sendiri. * Tidak menolong orang kecuali diminta. * Suka melihat dari perspektifnya sendiri. * Tidak suka terima pandangan orang lain. * Emosi yang mudah terusik. * Suka berangan & pandai bercakap. * Emosi yang kelam kabut. * Daya firasat yang sangat kuat (terutamanya perempuan). * Suka melancong, bidang sastera & seni. * Pengasih, penyayang & lemah lembut. * Romantik dalam percintaan. * Mudah terusik hati & cemburu. * Ambil berat tentang orang lain. * Suka kegiatan luar. * orang yang adil. * Boros & mudah dipengaruhi persekitaran. * Mudah patah semangat NOVEMBER * Banyak idea dalam perkara. * Sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya. * Berfikiran kehadapan. * Berfikiran unik dan bijak. * Penuh dengan idea-idea baru yang luarbiasa. * Pemikiran yang tajam. * Daya firasat yang sangat halus dan tinggi. * Sesuai jadi seorang doktor. * Cermat dan teliti. * Personaliti yang dinamik. * Sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia. * Banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra. * Berani, pemurah setia dan banyak kesabaran. * Terlalu degil dan keras hati. * Apabila berkehendak sesuatu, akan diusahakan sehingga berjaya. * Tak suka marah kecuali digugat. * Mudah ambil berat terhadap orang lain. * Pandai muhasabah diri. * Cara berfikir yang lain dari orang lain. * Otak yang sangat tajam. * Pandai mendorong diri sendiri. * Tidak hargai pujian. * Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi apabila berkehendak sesuatu. * Cuba sampai berjaya. * Badan yang sasa. * Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam dan romantik. * Tidak pasti dengan hubungan kasih sayang. * Suka duduk d irumah. * Sangat rajin dan berkemampuan tinggi. * Amanah, jujur, setia dan pandai berahsia. * Tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi. * Bercita-cita tinggi. * Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah DISEMBER * Sangat setia dan pemurah. * Bersifat patriotik. * Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan. * Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa. * Bercita-cita tinggi. * Suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi. * Seronok bila didampingi. * Suka bercampur dengan orang. * Suka dipuji, diberi perhatian dan dibelai. * Sangat jujur, amanah dan bertolak ansur. * Tidak pandai berpura-pura. * Cepat marah. * Perangai yang mudah berubah-ubah. * Tidak ego walaupun harga dirinya sangat tinggi. * Benci pada kongkongan. * Suka berlawak. * Pandai buat lawak dan berfikiran logik 4 our friends..... sekian dri sy penat dh tulis ni huuhuu.... k salam ukuwah....=)

03 August 2009

DONT IGNORE OUR PHONE MESSAGE....

SALAM....saya de satu cita nk d kongsi ngan kwn2 smua,msg sy jgn lh abaikan msg2 yg korg trime kat phone korg 2 k cz sy takut korg akn jadi mcm cita kat bwah ni, same2 lh kte ambk iktibar.....

THIS STORY:

Jane is a typical college girl who enjoys life to the fullest. She loves her boyfriend so much and texts him every now and then.

Mark is Jane's boyfriend who works in a call center in los angeles. He's always busy doing so many things. He only manage to reply to Jane's texts when he got off from work.

One time mark receive a message from jane : "hi baby! how are you? i miss you! call my house when u get home..take care! i love you!"

mark ignored the message because he always receive the same message whenever it is time for him to go home from work.

"baby, i miss you..did u eat yet?! take care when you get home! ill be waiting for your call..i love you!"

"baby, where are you?! its unfair that you dont reply to my texts... well, im just gonna wait for your call..i love you!"

Mark reaches home and lay on his bed. The last time he knew is that he's reading Jane's text. He was so tired he fall asleep and wasn't able to return jane's call. He can still hear his phone beeps but he's too tired to take a glimpse on the message.

When he woke up the next day, he remembers that he needs to call Jane. He ignored the messages and dialed Jane's .

No one's answering in her house. He called up her cellphone and he was surprised that her father answered the call. In his voice you can feel his tears and hear his heart tearing apart.

"Mark, why havent you called?. Jane was waiting for your call all night!"

"Dad im sorry. i fell asleep being so tired from work... i was calling ur house but no one was answering. where are you? so i can come over."

"Just meet me at jane's house." Mark went to Jane's house and much to his surprised he saw a lot of people inside. The house were so lighted but you can see the gloom on every person you'll meet there. He was greeted by Jane's mom on tears. She hug him tight and cried on his shoulders.

"Jane was waiting for you. She didnt come with us because she was waiting for your call. She was killed by robbers that broke in our house. Shes gone, Mark. She's gone." "thats impossible..she texted me..how could this happen!"

Mark can't look who's inside the coffin. He can't move and it feels like his whole body is stuck on the chair hes seating on. He wanted to cry but it seems that something is blocking his tears to fall down. He turned to his phone and read the messages of Jane.

"baby, im not coming with my mom and dad.. im just gonna wait for your call.." "baby..im so scared... it seems like theres someone downstairs..please call me now!" "baby..someones here..they might kill me.. please call me now, where are you? i need you here..." "baby.... i love you!..."

He wanted to shout and cry so loud. It's true that Jane is waiting for his call. Up to her last breath she only thinks about him.

He stared at Jane inside the coffin. Suddenly tears starts flowing down his cheeks. He can't say anything. The only words he uttered...

"My baby, i'm so sorry! I could have known, i could have fought for you! i'm really sorry! I love you so much!"..

SALAM UKUWAH...

Pelik tp Benar....

salam....pe khbar pagi ni semua huuhuu....first aku nk tnyer ckit Mesti korg pelik kan bce tajuk 2 huuhuu....aku de kisah d sebalik tjuk 2, smlm aku duk wat cari bhan smpai lewat mlm x sdar pnyer pasal n than duk tgh bowing2 tu aku pe lagi duk search tenet n than t'jumpa lah cita ni yg bg aku agak kelakar so aku nk kongsi cita ngan korg smua huuhuu...... citanyer bermula begini jeng...jeng...jeng...huhu....Name aku Minah aku ade teman lelaki name teman lelaki aku Mat kitorang dah lame kenal dah lama saling sayang menyayang kalo lepak same2 pon kadang2 dah naik bosan tapi satu hari tu kitorang keluar laa jalan2 macam biase tapi aku terase lain macam sket si Mat bawak aku pegi kedai emas die nak beli cincin hadiah untuk kakak die katenye lpas tu die bawak pegi kedai baju pengantin nak usha2 baju utk kakak die jugak katenye aku pon ikut je laaa tapi si Mat beriyer tanye aku yang mane yang aku paling suka lpas tu, kitorang pegi kedai bunga Mat beli sejambak bunga ros merah pun untuk kakak die jugak katenye aku pon malas laa nak tanye banyak2 same je jawapan die dari tadi tak lama lpas beli bunga tuh tibe2 Mat berenti.. die berdiri tegak memandang ke arah aku.. mukanya agak kemerahan panas kot tapi die senyum2.. dan tunduk memandang kasut sendiri tibe2 die 'go down on one knee' maka secara automatik aku pon teringat laa lagu avril "i want to see you go down on one knee..marry me today..." Mat memanggil nameku.. "Minah..." sambil menghulurkan cincin dan bunga ros tadi aku terdiam... aku terpaku di situ... perasaanku mula bergelora sudah terbayang pelamin indah tempat kami bersanding tiba2 terbayang keluarga dan anak2 tanggungjawab yang berat terhadap keluarga sudah bersediakah aku...? tetapi aku gembira dalam tak sedar, airmataku mengalir perlahan di pipi Mat masih tunduk... die memanggil namaku lagi skali "Minah..." dalam tangisan kegembiraan aku menoleh ke arah Mat dan pada masa yang sama juga Mat mendongak memandang ke arahku mata bertentang mata.. Mat bersuara... "Laaaa..ni apsal nangis2 nih?? Tetibe je..gile ape?? Dah laaa orang panggil banyak kali tak jawab.. tolong laaa pegang bende2 ni jap..aku nak ikat tali kasut nih..cepat laaa..panas nih..ishhhh..susah btol orang sentimental nih..." Dan aku pon meraung bagai nak gile malunye aku hampeh ko Mat..bile nak masuk minang nih..?? haahaahaaahaa......=) salam ukuwah....

Dalam Dunia Ini Kte Tak Punya Sesiapa.....

salam....hari ni byk plak yg aku nk kongsi ngan korg heehee.... Dalam dunia ini kita tidak punya sesiapa kecuali diri sendiri....betul ker????? Tetapi dalam kita bersendirian, kita beruntung kerana Mempunyai seorang teman yang memahami kita.... Sebagaimana kita mengharapkan keikhlasan dan kejujuran Seorang teman..begitulah juga dia.. Tetapi kita sering terlupa akan hal itu.. Cuma mengambil kira tentang harapan dan perasan kita... Kita rasa dikhianati bila dia tidak menepati janjinya.. Kita tidak memberi dia peluang untuk menerangkan keadaannya.. Bagi kita, itu alasannya untuk menutup kesilapan dan membela diri.. Kita juga pernah membiarkan dia ternanti-nanti kerana kita juga ada janji yang tidak ditepati..Kita beri beribu alasan memaksa dia terima alasan kita... Waktu itu, terfikirkah kita perasaannya. ..???? Seperti kita, dia juga tahu rasa kecewa...tetapi kita sering terlupa... Untungnya mempunyai seorang teman yang sentiasa memahami Yang selalu berada disisi pada waktu kita memerlukannya. . Dia mendengar luahan perasaan kita, segala rasa kecewa dan ketakutan Harapan dan impian juga kita luahkan Dia memberi jalan sebagai lalui penyelesaian masalah Selalunya kita terlalu asyik menceritakan tentang diri kita hingga kadang-kadang kita terlupa sahabat kita juga ada cerita yang ingin dikongsi bersama kita Pernahkah kita memberi dia peluang untuk menceritakan tentang rasa bimbangnya, rasa takutnya? Pernahkah kita menenangkan dia sebagaimana dia pernah menyabarkan kita Ikhlaskah kita mendengar tentang kejayaan dan berita gembiranya?? Mampukah kita menjadi sumber kekuatannya sepertimana dia meniup semangat setiap kali kita rasa kecewa dan menyerah kalah??? Dapatkah kita yakinkan dia yang kita boleh dipercayai, kita boleh dijadikan tempat untuk bersandar bila terasa lemah agar tidak rebah.....? Bolehkan kita menjadi bahu untuk dia bersandar barapan? Sesekali jadilah teman yang mendengar dari yang hanya bercerita... Ambillah masa untuk memahami hati dan perasaan teman, Kerana dia juga seorang manusia Dia juga ada rasa takut, ada rasa bimbang, sedih dan kecewa Dia juga ada kelemahan dan memerlukan seorang teman.... Sebagai kekuatan.... .. Jadilah kita temannya itu Kita selalu melihat dia ketawa tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan... . Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingin diluahkan... Di sebalik kesenangannya mungkin tersimpan seribu kekalutan.... Kita tidak tahu.... Tetapi jika kita cuba jadi teman sepertinya...mungkin kita akan tau.... RENUNGILAH... HARGAILAH SEBUAH PERHUBUNGAN KERANA DISEBALIKNYA TERSIMPUL SEGALA-GALANYA........ SALAM UKUWAH...

02 August 2009

DUGAAN.....DUGAAN......DUGAAN......

salam pembuka bicare erm......lme x tlis kan cz aku blik umah ari sabtu n ahad mggu lpas,erm msti korg pelik kn tjuk kat ats ni huuhuu....tp 2 lah jg jadi kat aku mse ari sabtu 01.08.2009.... peristwa ni b'mula seawal pg lg... jeng...jeng...jeng....heehee sajer wat saspen huuhuu.....cita 2 b'mula begini pg 2 dlm kul6.30 aku bgn smbhyg subuh n than biase lah hri mggu lpas 2 smbg blik tdr, duk sdap2 tdr de org call aku trus angkat x tgk no pn, tetba dia duk mrayu2 kat aku cara mrayu 2 mcm dia de wat salah kat aku jer, aku pn tgh duk mamai layan jer, de lah dea membebal dlm 5 minute pas 2 aku bru t'ingat aku x tnyer pn die sape....biase lah tgh mamai pas 2 trus aku tnyer spe n than dia ckp "awk ni bkn MAISARAH ker??? " aku ckp lah bkn trus dia mrah2 aku ckp npe x nk ckp awl2 membazir krdt dia call aku n bebel kat aku, aku pe g bengang lah ckp lh aku bru bgn tdr trus dia letak haahaa.... trusnyer jadi mse aku ondwy blik kmpg aku trun pasar seni cz nk cuci gmbr n saing ngan akk aku, trun jer kat putra mak ai t'kejut aku kanan, kiri, depan, belakang, atas, n bawah smua de polis....aku nk shoping pn t'batal cz tkut sgnt cz polis ramai sgt...trus jer lah g antg gmbr, pas2 ondwy nk ke pentian bas borak2 lah ngan akk t'lalu asyk borak aku x perasan toleh2 sblh aku mak oi t'kejut tahap cipan 2 ekor anjing lbh besar dr aku tgh duduk, n aku pe g org yg t'lalu berani trus jer duk main2 ngan anjing 2 haahaa, tipu jer....aku ni x tkot pn ngan anjing ni cme kurang brani huuhuu....trus jer aku pusing 180 darjah jari jln lein lari dr 2 ekor makhluk tdi, n yg plg aku bengang polis2 yg kat c2 blh bantai gelak kan aku t'masuk lah akk aku huuhuu....sedihnyer diri d p'lakukan sebegitu....tp dri ni b'nasib baik cz blik jer umah brita tgh hari de rusuhan kat KL rusuhan mementang pemansuhan ISA truk btul rusuhan 2 nsb x lme kat KL 2 huuhuu.... pas 2 ktrg jln2 jap kat pasar seni cari hadiah,tuk siapa rahsia huuhuu....aku jmpe 1 hadiah 2 harga blh lah n trus aku tmpah, nk ciapkan 2 ambl mse dlm 30minit ktrg duk jln2 kat c2 jer.... pas jer ciap nk ambk trus aku byar tp die ckp harga dea lein plak, dlm hati mmg bengang tp bnde dh ciap aku byr jer...moral of the story kalau nk bli pape brg kat KL tnyer btl2 jgn jadi mcm aku cz msuk ni aku dh 3x kne tipu mcm ni, mse tnyer harga lein ble nk byar harga lein plak huuhuu.... smpai jer umah trus kne tolong masak2 tuk knduri mlm 2, ingt nk rest jap pn x dpt cz dorg masak smua kat umah my dad, ye lah umah nenek aku ni kurang besar ckit rumah dad aku ni blh than lh so x blh nk lari mne2 huuhuu....tp alhmdulullah smua b'jln ngan lancar mse kndri 2.... pelik kan pngalaman2 aku ni, smuanyer t'jadi hnya dlm 1 day jer.....tp aku thu de byk g pngalam2 yg lg pelik dr aku ni kan huuhuu....k lah rse smpai kat cni jer wat mse ni esk2 kte smbg g k heehee.... salam ukhuwah...