Hari ini bukan semudah semalam untuk bergelar manusia perfect, Banyak yang perlu di korbankan banyak juga yang terpaksa dilepaskan, Sesekali langkah tersadung rebah menyembah, Sesekali melangkah gagah tersenyum megah dan semua itu memerlukan pengorbanan, menentu kesabaran dan air mata.... Selagi prinsip hidup berada di atas landasan yang betul, usah di gusar pada ANUGERAH TUHAN.... Anggaplah bila sesekali di duga, Itu sekadar untuk mematangkan & mengajar kita untuk bangun menjadi SESEMPURNA INSAN.....

My friends...

13 September 2009

EVERYTHING IS STOP AND FINISH .....

salam ...... kpd kwn2 smua, hopely chat lah yer, ckrg ni.... lme dh aku xtlis kat blog ni kan but bzy ngan exam ckit huuhuu...... ari ni byk bnde aku nk tulis ye lah dh lme x tlis so kmpul cita lah ni huuhuu..... firstly aku nk cita bab exam, tngal g smggu kte nk raya kan but aku still g d cni mneruskan perjuangan utk peperiksaan heehee sian kan isyk...isyk..... tp biasa lah lumrah blajr nk wat mcm ne kan erm.....tngal g 2 paper g aku nk hbis final exam 14 & 15/09 ni pas 2 insyallah 16/09 ptg aku blik tp yg x best nyer ari ni aku kne antr kwn (laptop) aku ni blik cz ari ni my brother dtg ambk brg2 aku ye lah mse aku hbis 2 hari bekerja so x de spe nk ambk jdi brothr ambk brg n ble aku hbis nnti aku blik lah sndri so x blh dh nk main ngan kwn aku ni goodbye my friends huuhuuuhuu.... so mgkn pas ni aku akn jarg tlis blog g ye lah sibuk nk raya, g pn kat umh x de tenet n than thn ni lah thn t'akhir aku bljr pas ni aku akn bebas jap drpd dunia student buat smntra waktu slama 3 thn aku berhempas pulas pas raya tnggu result jer insyallah aku akn tamat belajar huuhuu...... rase cm x caya jer yelah rse mse 3thn 2 t'lalu pendek tarikh 25/09/06 aku jejak kaki kat cni n tarikh 16/09/09 aku meninggalkan cni insyallah thn 2010 aku konvo huuhuuhuuhuu....... pas ni x thu lah pe aku nk wat my dad suruh ambk kursus perguruan lpasan diploma tp aku rse aku nk smbg degre but tah lah aku x de kptsn g tgk lah mne yg baik utk aku aku juz iku bak kte penyampai sinar i'm follow heeheee...... tp utk sementara mgkn aku akan kerja kot x kisah lah kat mne pun aku x kisah tp aku rndu lah tempat2 kje lame paling aku rndu mse kje kat celcom n Mcd tp celcom tu sush ckit nk msuk but gaji dea mmg sedap cme kje dea skema ckit lah tp lepak huuhuu..... kje mcd lak enjoy but gaji dea kurg ckit n kje dea push lah huuhuu.... x kish lah kat mne pun janji halal heeheee.... erm....... aku dh mlalut jauh ni huuhuu k lah sbnrnyer aku nk ucp thankz wat letcher yg ajar aku slama ni kwn2 seperjuangan kelab yg aku joint truskan kan perjuangan anda naik kan nme kelab kita g dan expecially wat teman2 perjuangan classmate DBM6 korg mmg best aku x akn lupakan korg buat roomate E303, C502, C202 korg mmg best jgn risau walau aku hbis awl kte ttp akn gred same aku tnggu korg huuhuu.... teristimewa wat my partner yg byk bg aku sokongan pd dri ini byk tlg dri ini slame aku blajr byk bg semangat kat dri ini dari dia kat ILP g smpai dia msuk cni dia still d belakang aku walau aku hbis awal kte still akn gred same so i waiting 4 you, n i waiting your promise huuuhuuhuu.......... isyk syahdunyer rse nk tinggalkan place in my stady but ktahui lah x de bnde yg kekal dlm dunia ni sampai mse dea akn pergi jua akhir kate aku nk mintak maaf kat smua org kat tmpat stady ni kot de lah kte2 or kclapan aku slame aku stady kat cni scare sngaja @ tidak aku mohon beribu-ribu kemaafan utk smua doakan aku tabah mngharungi cabaran hdp ni krn bak kte letchr aku, pas ni lah cabaran hdp sbnr kte akn bermula buat aku cuak jer huuhuu..... so finally.... goodbye my study goodbye letcher goodbye my friends goodbye my book goodbye 4 everything 1'm not student 4 temporary huuhuuu...... this is place in my study,many experience n memory in this palce huuhuuu..... salam ukhuwah fillah ... w'salam.....=)

MY SPECIAL DAY....

salam.... kwn2 ari ni adalah hari paling istimewa wat aku tarikh 13/09/2006 segalanya bermula n mmg x sgka dah 3 tahun berlalu but masih kekal sampai sekarang.... selama 3thn sudah berlalu byk asam garam dlmnyer bermakna sudah hmpir 9thn berkawan mse yg ckup2 lama huuhuu...... tak sedar mse berlalu begitu pantas byk pahit, manis, masam, n pahit di dalamnyer heehee...... nak thu hari apa ni??? erm......biarlah rahsia hanya yang thu akan thu tarikh keramat ni huuhuu....... aku bahgia sngat ble tiba tarikh ni aku bahagia sngat selama 3 thn aku harap sagalnya akn kekal huuhuuhuu..... p/s: happy special day 4 people know huuhuu......."HAEIN" salam ukhuwah fillah w'salam......

08 September 2009

Cita kwn-kwn ku....

salam..... good mowning to everyone... erm....bru aku prasan aku suka tulis blog di pagi yg hening ni lpas sahur, tah lah mgkin suasana yg sepi dan tenang utk aku mencurah idea di dalam blog aku ni....k lah kte smbg tajuk ats tu mesti pelik kan but itu lah yg t'jadi pada aku baru-baru ni, tujuan aku tlis kat blog ni sekadar ingin mencurahkasn rahsia hati di samping ingin meminta buah pendapat rakan-rakan sekelian..... perkara ni klu d pikirkan tak lah t'lalu besar but masa n keadaan yg m'jadikan ianya menjadi besar...aku mulakan cita nya begini aku mempunyai seorang kawan yg lbh tua dr aku n than aku telah menganggapnya sebagai abg tidak lebih drp itu, ckp lah d cni aku mengelarnya sbg S kami telah lama kenal cuma x t'lalu rapat dan kami mula rapat tika aku bekerja di tempat yg sama dengannya selepas SPM. dari c2 kami menjadi kwn utk b'kngsi segala masalah krn dia juga menganggap aku sebagai adk nya. kami juga menjadi semakin rapat bila mana dia mula mempunyai hubungan dgn kwn rapat ku sendiri yg aku gelar sbg F, ni juga t'jadi krn aku lah yg myatukan mereka....aku tempat mereka b'kngsi masalah dan rujukan aku juga lah yg selalu menjadi pendamai pd hubgan mereka..... tidak thu d mne salahnya suatu ketika aku mendapat berita yg sukar utk aku p'cayai dan aku tidak memberitahu perkara t'sebut kpd F krn berita t'sebut mmg aku rase akn mengejutkan F. aku mendapt berita bahawa S sudah bertunang dgn kwn semasa belajarnya. aku menjadi marah dgn S dan menjadi b'salah dgn F...akhirnya F juga mendapat berita sendiri berita t'sebut dr S itu pn setelah aku mendesak S utk memeberitahunya.....alasan yg di berikan oleh S adalah ibu bapanya ingin dia mendirikan umah tangga dgn cepat..... satu perkara yg sememangnya aku x p'caya akn dilakukan oleh S pabila dia masih lagi cuba utk menghubungi F dan ingin menjalinkan semula hubungan dgn F. mana mgkin seorang lelaki yg sudh b'tunang ingin menjalinkan hbungan dgn wanita lain. mmg x masuk akal. aku x thu pe yg d fikirkan olh S???? pe yg dia nak sebenar-benarnya..pernh aku b'tanya jwpn dia sungguh mudah dia mencintai F dan dia sayang akan tunangnya.......ahhhhhhhhhh lelaki sungguh mudah kata-katamu.... sejak kejadian itu F mula menjauhkan diri darinya. ini juga krn F telah mnerima msg pesanan dr tunangnya yg menuduh F cuba merampas tunangnya.S pula x sudah2 meminta aku supaya memujuk F aku jadi marah ngan S sampai satu tika aku menghamburkan segala kemaraan padanya. dia merajuka ngan ku dan aku cuba memujuknya tapi dia msih juga bgitu akhirnya aku mengalah....dan sekarang dia dtg kembali setelah sekian lama utk memujukku dan ingin menjalinkan kembali tali p'shbatan yg dia sndri tlh memutuskannya. aku msih mendiamkan diri drnya, sgala msg dia x prnh utk ku m'balasnya....bkn menghukum tp aku msih lg marah ngan sikapnya yg suka2 hati ingin marah dan suka2 hati ingin kembali... biarlah dia memikirkan sndri pe yg perlu dia lakukan. pesanan saya utknya jgn lah t'lalu byk menyakitkan hati2 wanita di sekelilingnya dan jgn lah pk diri 2 kacak blh memainkan hati wanita sesuka hati. akan sampai satu masa pe yg dia wat akan kembali pada drinya . hukum alam ape yg kita wat kita akan terima kembali, jika baik maka baiklah dan jika jahat maka sebaliknya lah....so fikir2 kan lah... wat my best friends F jgn lah t'lalu mgharap kembali kpd S krn aku thu ko leh dpt yg lbh better dr dia, aku thu smua yg aku satukan dgn ko smua mengecewakan ko so ckrg aku hrap ko dpt mencari yg sesuai utk ko. aku akn sentiasa mendoakan kbhagiaan ko. ingt segala janji kita sape kawin awal, n sape kwin lewat x yah lah ku citakan ni rahsia kita b'dua huuhuu....=)so we are my friends 4 ever.... k/s: k lah subuh pn dah msuk ni aku nk solat lu pada kwn2 2 cuba lah bg pendapt tntg cita di ats ni. ni adalh di antara lumrah hidup manusia ni hanya sedikit msh byk g corat-carit hidup manusia di dunia ni... k w'salam... salam ukhuwah=)

07 September 2009

Selamat Menyambut Hari lebaran yg akn tiba........

sedar x sedar dah pertengahan ramadhan dah kita kan, ni b'mkna dah lbh 15 hari kita menjalani ibadat puasa ni....erm tu lah jika manusia terlalu sibuk akn urusan dunia kita x akn sedar masa yg berlalu begitu pantas, begitu juga dgn diri ini, sudah byk kah amalan yg kita kumpul selama di bln yg mulia ni??? jika tidak masih belum terlambat utk kita mencarinya lagi2 malam LAILATUL QADAR yg begitu mulia sekali....sy ingin mengingatkan diri saya sendiri dan kwn2 same2 lah kita mencari malam yg begitu agung tersebut dan di bulan yg mulia ni same2 lah kita bermuhasabah diri dgn smua amalan yg telah kita lakukan. adakah bln yg mulia ni amalan kita lebih berbanding bln2 yg lain atau same sahaja??? same2 lah kita fikirkannya........
tidak lama lagi umat islam di seluruh dunia juga akan menyambut hari kemenangan krn telah menempuhi sebulan berpuasa iaitu bln SYAWAL.....bln kemengan bg umat islam. sambut lah syawal sekadarnya sahaja jgn lah terlalu gairah sehingga membazir. ingat lah kepada golongan yg x berkemampuan dan ingatlah.....setelah selama sebulan kita mengumpul asebanyak mungkin amalan jgn lah kita membuangnya pd pada bln syawal nanti...... disini saya ingin mengambil kesempatan mengucapkan SELAMAT MENYAMBUT HARI LEBARAN y akn menjelma tidak lama lagi. mgkn t'lalu awal sy mengucapkannya tp ini kerana mgkn slepas ini saya akan sibuk dgn paper final exam dan persediaan menyambut syawal. lagi pun sy blik kampung nnti sy dh x b'peluang utk menulis di blog ni lg krn umah saya x de tenet sowi.....so sy nk mengucapkan salam lebaran kepada kwn2 semua sy ingin memohon maaf zahir n batin jika de kate2 sy dlm blog ni or dlm cment2 kwn2 smua yg wat kwn2 trase sy mohon maaf ianya hanya sekadar gurauan. tp sy x thu jika gurauan sy telah mengoris hati kwn2 sekalian sy mohon beribu2 maaf.....sy harap kwn2 x lah serik g utk joint blog sy ni g n thankz pd sape2 yg sudi cment 2..... k/s : sowi lah klu sy x cmnt blog kwn2.....jika sy de wat salah tegur lah, kita sebagai manusia x lpas dr membuat kesilapan kita sebagai rakan same2 tegur-menegur.... sekian w'salam... salam ukhuwah...=)

06 September 2009

DILEMA MASA HADAPAN

salam pembuk bicara ckrg ni aku bru jer pas sahur kan ckrg puasa huuhuu....ni lah keje aku smntara nk tnggu smbhyg subh ni, ye lah aku ni klu dah t'tdr pas sahur b'mkna t'lajak lah subh, so dh thu klmahan dri aku akn wat lah paper kje utk tnggu subuh spaya aku x tdr n hari ni, blog ni lah jadi tmpat aku tnggu subuh heeheee...... lame dh aku x tlis kat cni kan, erm....ni smua tuntukan kerja yg mghalang aku utk meluangkan mse bersama ngan blog ksyangan aku ni heehee.....biasalah hdup sbgai stdnt, bak kte org x bzy bkn stdnt nmenyer huuhuu..... sblm ni bayangkan lah esk nk final exam ari ni aku sbuk pulun nk ciapkan asgmnt, ni smua asgmnt yg d bg d waktu akhir......2 x kes sakit hati g cz final projek mgkn akn d tolak dan mesti mmbuat pembetulan ni smua d saat2 akhir....waaaaa.....tension....tp alhmdulillah smua dh satel tnggal tnggu pangilan letchr tntg final projek plak, klu lah part aku yg kne pebetul mmg tension woooo....dh lah aku wat finance 2 dkat 2 week nk imbgkan smua tu huuhuu......klu part lein x pe cz x sush sngat heehee..... erm....x pe lh 2 smua tinggal tnggu jer, ckrg ni bzy ngan final exam...ckrg ni dh lpas 4 paper tngal 3 paper g cz gape lme sngat huuhuu....tp 2 advantage utk aku lbh byk mse utk stady.....yo lah 2 haaahaahaaa.....x pe lah janji hdp ni happy....tp cita pasal final ni sem ni tah lah aku mcm blur jer jwb exam nk kte x baca dah baca but x thu npe???? tp x lah t'lalu blur sngat smpai x leh jwb mksd aku ble dpt jer paper dia trus blank jap pe yg aku baca smua blank, dia kne taka time jap pas2 bru dtg ckit2.....aku hrap pas ni bnde ni x akan t'jadi g lah.....insyallah...pas ni aku exam 11.09.09. 15&16.09.09 n than finish heeheehee...... tp pelik lah tah mcm ne org duk sbuk2 final ktrg dak2 sem last ni sbuk duk cari tmpt tuk smbg stady heeheeeheee......aku pun t'joint lah skaki heehee...pas ni insyallah aku ingt nk smbg degre dlm banking tak thu lh npe aku nk smbg ke bidang 2 tp mgkn cita2 lame kot cz dlu mula2 aku nk bljr aku isi borg aku ambk cz banking choice kedua bru bisness....tp mse 2 aku intak 2 n banking dorg x ambk intek 2 dorg cme ambk intek first jer, so kuis call my self tnyer nk amkbk banking or business, stlh bincang ngan family aku truskan ambk business cz my family nk aku msuk intek 2 jugak....so ckrg ni dah hbis aku ambk business 2 yg degree aku nk ambk banking smbg cita2 lama huuhuu..... smlm aku search tenet n aku dpt cari 2 tempat jer yg tawrkan course yg aku nk 2 iaitu UITM n UUM.....2 utk intek 2 msuk dlm bln11 or 12 lah lbh kurg, tp tah lah aku keliru n di lema ckrg ni....klu trus msuk aku rse mcm akn blur plak ye lah bru jer hbis final tup2 nk trus smbg degree yg smmgnyer m'cabar 2 n satu g aku t'pk yg tempat2 tu jauh sngat lah, aku x rse aku blh servive hdp kat tmpat2 jauh ni....msti korg kte aku ni ank manja kan but aku bkn mcm 2 cme aku x prnh hdup t'lalu jauh ngan fmly so aku takut nk ambk risiko......erm....tah lah byk g halangan2 yg aku t'pk erm.....smua wat aku keliru n dilema.....dan ckrg kptsn yg aku ambk aku nk fokus dlu kat final exam n bnde ni smua aku akn wat pas hbis final n mgkn klu smbg aku akn ambk utk first intek nyer iaitu bln may cz aku blh relest tension walaupun hanya utk seketika heehee..... erm......2 lah smua dilema n cabaran yg patut aku hadapi wat mse ni, smua ni memohon aku utk b'pk secara matang n rasional.....ape2 pn aku hrap aku akn dpt wat kptsn dgn bijak n rasional.....krn smua ni akn menentukan hala tuju masa hadapan aku..... k lah rse nyer 2 je lah yg aku nk kongsi ngan korg smua wat mse ni, tak sedar masa b'lalu bru jer rsenyer layan blog ni thu2 jer azan subuh dah dgr 2 pe g jom2 kita tunaikan kewajipan kita utk yg maha esa, ingt enjoy2 gak but jgn lupa kwajipan huuheee.....ok taka care n w'salam.... salam ukhuwah fillah.....=)