Hari ini bukan semudah semalam untuk bergelar manusia perfect, Banyak yang perlu di korbankan banyak juga yang terpaksa dilepaskan, Sesekali langkah tersadung rebah menyembah, Sesekali melangkah gagah tersenyum megah dan semua itu memerlukan pengorbanan, menentu kesabaran dan air mata.... Selagi prinsip hidup berada di atas landasan yang betul, usah di gusar pada ANUGERAH TUHAN.... Anggaplah bila sesekali di duga, Itu sekadar untuk mematangkan & mengajar kita untuk bangun menjadi SESEMPURNA INSAN.....

My friends...

25 December 2013

Aku Yang Terpaksa... oh... crazy Work..

Pernah tak buat kerja yang tak masuk akal?? Haaa... Kalau bagi orang lain nie mungkin biasa tapi bagi orang yang tak pernah macam Nikekin nie, Nie memang keje gila lah heehee... Nak tahu ker pe kerja tu... Erm... Nikekin dah selalu gak lah kene gi outstation tapi selalu de partner. But this time haaa....

Nikekin terpaksa pergi bersendirian @ kata lainnya lonely. Sebab kerja tu last minute punya job and boss paksa pergi sebab emergency job. So nak tak nak terpaksa lah.Dah lah baru balik holiday ahad tu isnin plak pagi2 dh nk grak g kuantan. First time drive sejauh nie and first time g jauh sorang2. Mula2 tu agak takut lah tapi kerana satu tanggungjawab yang telah di beri, nak tak nak beranikan diri gak lah huuhuuu...

bila duk dlm bilik sorang, pe g nie lah keje dia huuhuu...

Nikekin dari Klang menghala ker Kuantan Pahang atau destinasi tepatnya Port Kuantan. Nikekin drive secara solo mengambil masa kira-kira 5 jam 2x pit stop. Orang lain Nikekin x tahu lah heehee... Satu pengalaman yang mencabar and crazy. Tapi nasib lah penginapan semua campany dah arrange kan so tinggal check in jer. Nikekin lepak kat Desaru selama 3 hari 2 malam. Ari rabu petang after check up Nikekin gerak balik, smpi umah dalam area maghrib.

Dan lawaknya eseok khamis terus demam. hahahaha... memang klakar, langsung x boleh bangun satu badan sakit heehee.. Tapi apa-apa pun memang satu pengalaman  baru yang mencabar. Bila fikirkan macam tak percaya jer huuhuu...=) 

22 December 2013

Program Hujung Tahun

Salam and hai..hai..hai....
hujung-hujung tahun nie semua sibuk dengan macam-macam program kan. Dengan majlis kahwin nyer yang bertimpa-timpa...dengan shoping YES(Year End Sale) hiihii.... dengan holiday nyer...dan macam-macam lagi...

So..so...so... Nikekin pun sama, baru-baru nie My department opis de wat family day, pada 14.12.2013 to 15.12.2013. Ke mana arah tujuan kami..??? Haaa... tempat yang kami tuju di beri nama Kin Tick Orchard Village Bentong Pahang. Mengekalkan alam semula jadi sebagai satu tarikan, memang menjanjikan ketenangan yang tiada tandingan nyer. kalau rase tergoda dengan pic-pic kat bawah nie boleh mai datang sini k heehee... Memang x kan rugi lah huuhuu... 







14 July 2013

5 Day to go...

Sedar tak sedar dah 5 hari kite berada di bulan Ramadhan. Cepat betul masa berlalu kan. First ramadhan secara berdikari bangun di awal pagi untuk masak sahur dan petang nyer menyediakan persiapan berbuka. Satu pengalaman yang baru dan preparation untuk....heehee....

Walaupun kadang2 bernain dgn mood yg turun naik tapi alhamdulillah ia berjaya di atasi. Semoga cabaran2 yg akn datang nie akan dpt Nikekin atasi Insyallah.... salam ukhuwah

05 July 2013

Menghitung hari hari.

Menghitung hari tibanya hari yg di nanti insyallah. Sedar x sedar hanya tinggal beberapa hari sahaja lagi. Persiapan untuk menempuhinya, insyallah sudah. Hanya menunggu ketibaannya sahaja. Semoga diri ini akan lebih bersedia dalam menghadapinya serta lebih baik dari sebelumnya Insyallah... Ramadhan oh Ramadhan....

Nikekin ingin menyusun 10 jari memohon ampun dan maaf atas segala ketelanjuran kate serta ayat2 yg x sepatutnya di dalam blog ini. Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Al-Mubarak... Salam sayang dari Nikekin....

03 July 2013

Smile always

Senyuman dan ketawa boleh menyembunyikan 1001 yang tersirat di sebaliknya. Tapi tahu tak dengan ketawa dan senyuman adalah terapi terbaik untuk diri dan insan sekeliling. Untuk mendapat hidup yang gembira permulaan hari perlu betul. Jadi ukirlah senyuman di awal pagi kerana senyuman anda akan membahagiakan diri serta insan di sekeliling anda.

Senyuman juga adalah senaman terbaik untuk wajah. Bak kate orang awet muda hehehe.... Insan yang selalu terseny akan kelihatan muda berbanding usia sebenar. Haaa... Pe g senyum lah kerana senyuman anda sangat berharga, Senyum itu juga adalah satu sedekah yang paling mudah... Smile always...:-)

30 June 2013

Bile sepupu kembar kahwin

Hai ari nie Nikekin dgn fmly berjalan ke Kampung Bukit Khucing selangor. Erm... Ktrg wat pe kat sne yer... Erm... Ktrg menghadiri majlis perkahwinan sepupu Nikekin merangkap anak pak ngah heehee...

Pengantin nie ank ke2 pak ngah.... Name dia Shahrizal and dia nie kembar dgn akk dia Shahrina. Dorg nie kembar x seiras sbb sorg laki sorg pempuan..Tp ina nie dh kahwin lme ank pn dh ade 2 org, so ckrg mase rizal. Dorg nie umur pn lbh kurg Nikekin jer. So... Pe g memang kene soal jer lah Nikekin tdi, tp jwpn dh de kan x lah pressure sgr huhuhu... Selamat pengantin baru Shahrizal dan isteri semoga bahagia hingga ke akhirya....

29 June 2013

Alhamdulillah..

Salam pagi rakan2 smua. Ait ceria jer Nikekin ari nie... Erm... Sebab nyer pe yer.... Haaa.... Nikekin dh berjaya membina perisai penyakit smlm. So... Pg nie rase lbh sihat dh cergas mgkn sbb jasa gula2 smlm tu kot dan dgn izin dariNya. Alhamdulillah masih di beri kesihatan utk terus hidup di dunia ini... Thanks Ya Allah...

So so so.... Pe plan ari nie. Keje mcm biasa tgh hari dh blk and pe nk wat yer ptg nie. Nk jalan busan plak sorg2. Jom kwn2 teman Nikekin jln2 cuci mate hehehehe....

Perisai kedatangan penyakit...

Seawal petang hari, Nikekin di kejutkan dgn kehadiran cik selsema, batuk, sakit tekak, mata berair dan kelemahan badan. Erm.... Bile semua nie bersatu pe g kedatangan simptom big boss demam lah tak lama g nie. Aduhai bdn kelemahan virus jerebu lh nie. Tu lah antibodi x kuat terima lah habuan.

So so so.... Bagi mengelakkan big boss demam menjelma pe g, mlm nie kte buat perisai dgn gula2 sedap. 2biji panadol, 1biji gula2 selsema dan 1biji antibiotik. Semoga perisai yg di bina akan kukuh dan x dpt di tembusi big boss demam. Amin... So time to rest.. Kite tunggu result dia esok, k see u there...

28 June 2013

The new begin.

The new begin.... Erm... Pe yg new begin tu yer... Nak tahu ke pe cer?? Sebenarnya Kami dpt 1 news yg mana kontraktor yg slama nie bekerjasama dengan kami telah tamat kontrak and bermula isnin nie sebuah company kontraktor baru akan mengambil alih. So ckrg nie ktrg bzy gila sbb prepare evrythg doc yg msh pending.

Di samping tu ktrg berdebar menunggu kehadiran kontraktor yg akan bekerjasama dgn kami. Hopefully dia ok and x byk kerenah lah and blh ikut flow doc and cara kerja kami... So wait and see lah mcm ne company tu nnti k.. Nikekin lah yg kne lbh bersedia sbb Nikekin yg pegang all doc utk campany nie nnti. So bersedia lah huhuhu... Semoga segalanya di permudahkan...

27 June 2013

Ujian itu pasti...

Makin berat ujian Allah beri pada kita makin kuat sayang Allah pada kita... Bersabarlah kerana Iman kite sedang di uji.... Allah kasih dan sayang pada tiap hambanya yang di uji, kerana dia tahu kemampuan setiap hambanya. Tabah lah dalam mengharungi cabaran dan dugaan darinya....

25 June 2013

Onak dan duri...

Dugaan menjadikan kite kuat... Cabaran menjadikan kite kental dan kelemahan menjadikan kite berusaha utk menjadi lbh terbaik... Allah akan menurunkan ujian pada setiap hambanya kerana Dia merindui rintihan dari hambanya. Dia akan menurunkan ujian dengan tahap kemampuan setiap hambanya...
Jika kite rase kita sudah terlalu lemah dan tidak berdaya menghadapi ujian darinya. Ketahuilah bahawa Allah sentiasa ade bersama kita dan sedarlah bahawa masih ramai lagi di luar sne yg lbh kuat di uji dr kita.. Mereka kuat menghadapi ujian kerana mereka yakin dan percaya pd ketentuan tuhan... Jadi lah kuat utk terus hidup seperti kata pujangga "Berusahalah umapama kite hidup selamanya dan beribadahlah umpama esok kita akan mati..."

24 June 2013

Be strong...

Mungkin sudah i2 ketentuan yg di tetapkan. Tapi ia bagaikan batu yg menghempap jiwa dan raga. Dugaan ini begitu hebat buat Nikekin dan Nikekin jua percaya yg Mr H juga lemah utk menerimanya. Tp Nikekin perlu kuat utk memberi semangat buat dia. Nikekin thu dia memerlukan semangat yg kuat dr org2 di sekelilingnya.
Insyallah ini semu adalah dugaan yg Allah turunkan buat hamba2 nya yg dia sayang. Nikekin yakin dan percaya yg dia mampu utk harunginya... Be strong my dear...

Hope everyrhing its fine

Salam pembuka bicara. Hidup nie satu cabaran kerana kite akan sering di uji dengan pelbagai rintangan serta ujian. Ujian serta cabaran itu adalah rencah dlm kehidupan yang menyatakan bahawa Allah itu merindui rintihan hambanya.
Ujian ini telah berlaku pd ,Mr H. Dugaan yg agak berat tp Nikekin percaya dia seorang yg kuat dan Nikekin percaya dia blh laluinya. Semoga esk memberi sinar buat kami dan semoga segalanya akan berjalan dgn lancar esk... Insyallah...

20 June 2013

Memanah???



As salam kawan-kawan.. Hidup nie bila kita dah selalu wat benda yang same jer mesti busan kan. Urm... tu lah yang Nikekin alami jadi diri sndri lah yang kene mencari kelainan dalam hidup ini. So dengan kalainan yang di cari Nikekin and my younger brother mencuba satu sukan yang mencabar iaitu memanah. Satu pengalaman yang baru. Mula-mula memang agak sukar tp bile dah blajar mudah x sampai beberapa minute kami dah pandai menggunakan panah tu. Satu pengalaman yang menyeronokkan dan kepuasan yang tidak dapat di gambarkan. So... kawan-kawan kat luar tu boleh lah mencube sukan nie k.. lain dari yang lain...  



Nak tahu kat mne tmpat nie x jauh kat ICT SHAH ALAM jer.. So pe g boleh lah serbu k...

18 June 2013

Mujahadah Cinta...



Di pagi yang kelam,
ku tersedar dalam cahaya, 
lantas memori indah mengimbau,
Di saat itu,
rindu kian memuncak,
pada insan bernama kekasih.

Ya Allah....
Jangan jadikan kerinduan ini satu kelalaian,
Jangan jadikan kerinduan ini satu kealpaan,
Jangan jadikan kerinduan ini...
Meragut kerinduan utama padaMu dan As-Rasul...

Sesungguhnya Ya Rahman...
Engkau mengetahui hati-hati hambaMu yang merindu,
Meindu pada insan yang tidak pasti,
Namun dia adalah harapan,

Kerana kami pernah mengukir janji,
Menaruh rasa rindu kami,
Menahan rasa rindu kini,
Yang ada hanya rindu padaMu, Sang pencinta rindu...

Hingga tiba saatnya,
Rindu yang halal itu milik kami...

Maka Ya Rahman...
Teguhkan hati kami dan jiwa kami yang sedang merindu,
Jangan biarkan rindu itu mekar dan terus berbunga,
Mematuk dan terus menular bisanya,

Hingga bisa menjadi nanah berbahaya,
Dibuai angan dan mimpi yang tidak berkesudahan,

kerana....
Semuanya tiada erti tanpa Redha Mu....
Ya Rabbi....

15 June 2013

Pernikahan ini Pasti Terjadi...


KU telah Dilamar oleh MALAIKAT MAUT....
AKU akan MENIKAH dgn KEMATIAN...
AKU akan BERCERAI dgn DUNIA yang ku KEJAR...
MAHARKU adalah SAKARATUL MAUT & sepersalinan KAIN PUTIH...
PELAMINKU diwangikan dengan GAHARU CENDANA..
AKU akan DIARAK dengan laungan AZAN...
BERAKAD TALKIN, berwalikan LIANG LAHAD, bersaksikan NISAN...
PADA MALAM PERTAMAKU, aku akan DISERIKAN dengan persoalan MUNKAR & NANKIR...

Pernikahan ini pasti TERJADI pada setiap yang BERNYAWA...

Muhasabah diri.. Salam Ukhuwah Fillah...

Dream or Reality....


Salam petang rakan2 blogger Nikekin ucapkan. Dream @ mimpi & Reality @ betul?? Tu lah yang jadi kat Nikekin ckrg nie, mcm mimpi pun de sebab Nikekin dh mula prepare for one events. Event pe tu rahsia, smpi mse nnti bru Nikekin cite k. Tp Event nie memerlukan komitment 150% dr diri Nikekin sndri. Memang agak hard ckit but its ok nak tak nk wajib kan. Kalau x btl2 prepare mmg teruk lah nnti smua kalang kabut.

Erm so ckrg nie Nikekin mulakan dgn List job pe yang perlu di buat dan pe yang perlu di sediakan. So..so..so... lets go to do it. Semoga segalanya akan di permudahkan dan segalanya berjalan dengan lancar. Insyallah... time..time..time.. lets go... bye..bye....

12 June 2013

Hidup...

Hidup umpama satu perjalanan yg sangat panjang. Kadang2 kite gembira dgn nikmat dunia hingga tak sedar tak selalunya kita akan berada di atas. Dugaan akan datang untuk menguji manusia tentang hidup di dunia ini. Ia juga mengajar kite tentang erti hidup yang sebenar supaya kita sentiasa menghargai apa yang ada di depan mata kita.

"Bersabarlah saat diri tertekan, Senyumlah saat hati menangis,
Diamlah saat hati terluka,
Dan terbuka lah dalam memaafkan...."

07 June 2013

Aduhai..... Aduhai... Aduhai...

Aduhai keje byk plak ari nie..... Aduhai smua bnda nk cpt.... Aduhai kpala dh berpinar nie.... Aduhai otak dh blur... Aduhai bdn dh penat... Aduhai ble nk siap smu keje nie... Aduhai jiwa raga pn down nie... Aduhai mood pn x de nie... Aduhai... Aduhai.... Aduhai...

Bile smua nyer aduhai otak pn dh senget hahahaha.... ;-)

30 May 2013

Magic Message..

Hai selamat petang kawan-kawan semua.. Petang-petang nie mesti penat kan cz 1 day meghadap keje still gak tak siap kan. Erm... Nikekin pn same keje nie mmg x pernah nak siap kan?? Tapi kan pernah tak terfikir kalau keje nie siap cnfrm lah x de orang nak upah orang bekerja kan dan x de lah Nikekin dan kawan-kawan semua keje kan huuhuu... So bersyukurlah dengan pe yang ade....

Berbalik pada tujuan asal, ptg2 nie otak tengah mereng and badan penat. Tetibe Nikekin dapat 1 msg dr ehem..ehem... x yah lah tahu sape k huuhuu.... Dapat jer msg tu magic telah terjadi dr lemau terus cergas, dr blur terus ceria, dr penat terus sihat haahaaa... Pelik kan magic tu, nak tahu pe dia bg jeng..jeng..jeng...


taraaaa.... sebuah lagu tp mampu membuat magic bg diri ini heehee...Thanks so much for give me the song.... Continue to work but smile always...=) 

Ronald McDonald x Hello Kitty




Yahuu.... Akhirnya next hello kitty berjaya di kumpul. Tp sedihnya dpt 2 jer sbb dh hbis. Nikekin x sgka plak promosi nie x lame, ingt lama...
But its ok dpt 2 pn dh best kn hehehe.. Tp smua nie trpksa di smpn di opis sbb kalau kat umh wat gaduh jer dgn ank buah huhuhu... ;-)

Apa tak tito g???

Erm.. Nikekin x thu lh sjak dua tiga minggu nie Nikekin kerap susah nk tito. Tak thu npe bile mlm jer mate tetibe cergas semacam, nk kte tito byk pg lgsung x tito tp npe yer...

Ble mlm jer mula lh jdi burung hntu padahal bdn penat gile, tp mate x leh nk tito. Akibatnya pg slalu jer terlewat bgun... What can i do, dh pkse tito pn dr tdi nie mte ttp degil x nk tito... Ade petua x kwn2, Nikekin mntk tlg...

29 May 2013

The best story..

Salam kawan2 smua, baru2 nie Nikekin de bace 1 nvl tajuk dia "Bila nak saksi" penulis dia mgkn msh bru lg sbb Nikekin x prnh dgr sblm nie pasal penulis nie...

Tp 1 yg nak Nikekin cakap jln cerita yg menarik, sbb lain dr yg lain. Ye mgkn Nikekin dh trlalu kerap membaca pelbagai nvl. So Nikekin mula bosan dgn jln cerita yg same tp nvl nie Nikekin suka sbb jln cerita yg sgt2 berbeza. Congrets pada penulis dia Rehan Makhtar.

Wat rakan2 peminat nvl, jika nk tahu sbb pe Nikekin kate manarik kwn2 blh lah dpt kan nvl nie k. Di jangka tdk membosankan, percaya lah..;-)

28 May 2013

Biarlah YM terus berbicara

"Biarlah YM terus berbicara" adalah kesinambungan dr novel "Biarlah YM berbicara"... Tajuk yg x jauh beza tp jln crita sambungan dr nvl yg lalu. Sambungan kisah cinta En firdaus dan Adiya.. Masa mula2 dpt thu smbgn nvl nie Nikekin agak teruja sbb bg Nikekin nvl yg lalu tu sangat menarik...
But ble baca Nikekin just leh ckp nvl nie ok saje. Sbb mgkn Nikekin trlalu mgharapkan sesuatu yg agak hebat dr nvl yg sblm nie... Tp apa pun percubaan yg menarik sbb wat kesinambungan nvl nie. Utk penulis dia Hanni Ramsul Good Luck dan teruskan menulis sbb sy sentiasa menyokong anda...

23 May 2013

Camat pagi...

Ai camat pg Nikekin ucapkan.. Erm jdi org prtame ucp good mowning for today hehehe... Mne x jdi pertame mate nie wat hal x nk rest lh plak, sje wat hal...

Tak pe dia x nk rest kte ikutkn jer. Yesterday is birthdar for my lovely sister. I wish happy birther for her and yor sucess for yr life and happy always fr yr fmly.. Love u so much my sister...

21 May 2013

Grimace Hello Kitty

Ai ai my name is Hello Kitty. Kawan2 leh dpt kan sy di Mcd yg berhampiran selagi stock masih de huhuhu... De beberapa pilihan g yg blh di pilih, so serbu lah Mcd berhampiran k...

20 May 2013

Ai ai monday bluss

Salam isnin rakan2.. Amacam ari nie monday bluss ker @ semangat utk memulakan ari bru yg hebat?? Hari nie Nikekin x kene pun monday bluss sbb awal2 pagi lah dh semangat keje tp kan...
Bile kaki melangkah ke opis, haaaa kau satu timbunan kertas keje telah menunggu. Pe g monday bluss pn menjelmalah hahahaha.. Tp boss plak tuntut report yg dia nak, pe g 1 day menghadap report tnpe menyapa pun si timbunan kertas tu.. Tp x pe esk bru kite bersapa k sbn ari nie dh penat otak siap kan report tdi, otak dh jem huhuhu... K see u paper

18 May 2013

Akhirnya selamat gak..

Huuu.. Nikekin bru balik dr exam spa, soklan yg memeningkan kpala dan tak di jangka. So jwb je lh mne yg terdaya kan dan serahkan pada takdir... Calon2 yang ambik exam tadi agak ramai and di situ dah tahu persaingan yang sangat sengit..
Erm. Dah berusaha so berserah jer, de rezki insyallah x kemana kan...

17 May 2013

Bila kami bertemu kembali

Cite nie dh lame jdi tp x sempat nk update. So bru ckrg berkesempatan utk share.. Ari tu Nikekin dpt invite reunion dgn kwn2 keje mcd thn 2006. Kalau nk thu dlu slps spm nie lh keje yg Nikekin wat smntr tngu result..
Lama x jumpe kwn2 smua dh lain and kerjaya pn hebat2, Nikekin tmpg gmbra dgn kejayaan dorg. Tp jmpe x lme sbb dh lwt mlm so x puas. Pape hopefuly pas nie kte dpt outing lg k...


16 May 2013

Exam oh Exam.....

Dua hari lepas balik jer keje Nikekin di kejutkan dgn kehadiran surat dari SPA. Interview lagi ker, aduhai kali ke berapa dh nie... Bukak surat tu memang x fikir pape pun, skali bukak haaaaaa...... Bukan interview kali nie tapi exam bahagian audit. Blur jap sebab Nikekin bukan bidang nie cume masa isi tu saje2 isi jawatan nie tu pun pilihan ke berapa tah just untuk cukupkan kota jawatan tu jer....

Erm.... lame gila tinggalkan buku tetibe kene exam. Pe nak jawab nie, please help me.....
Exam tu ari sabtu nie kat shah alam.....



15 May 2013

....Saya tetap comei...



Walaupun saya nie kecik and kurang ketinggian tapi saya tetap comei kan....
huuuhuuhuuu... =D

05 May 2013

Akhirnya dia menemui bahagia.

Waaa.. Mcm x percaya jer kwn Nikekin nie dh pun menamatkan zaman bujangnya. Nikekin doakan semoga dia berbahagia hingga ke akhirnya... Selamat pengantin baru..

01 May 2013

En Mata dan Cik Hand


Mata oh mata... oh mata... kenapa ko x nak tito. Aduhai En mata sayang napa lah susah sangat nk lelap malam nie yer. Erm... penat yer... nagantuk tak.. So pe nak wat yer bila mata nie x nak tutup, tuan dia nie dh blur. Nak main game mcm malas, nak layan lagu dh memang on pun sjak tadi.. So mcm nak wat bagi En mata nie leh lelap....

So pe g kerana mata, kesian cik Hand terpaksa bekerja pagi2 buta nie menari di atas keypad haahaa... Jangan salah kan Nikekin yer cik Hand, nie semua En mata punya pasal marah dia k huuhuu...  Tak pe lah kurang-kurang cik Hand dh tulung Nikekin untuk update blogger tersayang nie, sayang cik Hand dan En Mata kite nie. 

Sowi lah kawan-kawan bile otak dh mereng pagi-pagi buta nie, Erm pe g article pun merapu maraban lah. Jangan mare yer, saje wat article lain dr yang lain. So k lah stop sian cik Hand and En Mata kite nie, overtime sampai awal pagi dia ahaks...=D 

Kehidupan yang tak pasti..


Di kala awal pagi melabuhkan tiranyai. Aku masih di sini di depan laptop dan jari jemari masih lagi rancak menari di atas keypad laptop ini. Aku disini mengenangkan akan kehidupan ini yang sentiasa penuh dengan ranjau jua duri. Tapi sebangai seorang insan perlu kiranya kita untuk menuruskan perjalanan ini, walau apa jua rintangan yang terpaksa kita lalui. Lumrah manusia ada suka, gembira, duga, sedih, dan bermacam lagi 1001 perasaan di dalam diri ini.

Selagi kita masih lagi berpegang pada jalan yang satu, insyallah segalanya akan menjadi mudah. Serta percayalah bahawa setiap ujian itu pasti ade jalan penyelesaiannya dan setiap dugaan itu jua pasti de hikmah yang tersembunyi di sebaliknya. Semoga Nikekin dan rakan-rakan semua sentiasa di dalam keredhaan Nya...

30 April 2013

Ops Balik Umah...


Hai times up untuk keje, jom kite balik umah. Tak sabar nak balik ari nie sebabnya esok adalah ari cuti untuk semua pekerja-pekerja. Labour day... Erm... tapi kan walaupun esok cuti tapi mesti de jer pekerja2 yang di luar sane terpaksa juga bekerja. Ye lah bahagian operation yang memang x boleh nk di tinggalkan. So sad for them... Pape pun korang adalah terbaik sebab sanggup korbankan cuti untuk pembangunan ekonomi negarakan kan...=)

So esok cuti pe plan yer?? Macam-macam dalam kepala nie lagi2 waktu awal bulan kan, gaji pun sudah masyuk huuhuu... Jalan pun best, erm.... Rase nak g pesta buku lah, lama gila kot dh x g... Last g zaman study dulu sbb dekat ngan tempat belajar sebab tu rajin g heehee.....=) Ok gak idea tu, ok tunggu article esok Nikekin update pasal pengalaman at PWTC k...=) daaa......

29 April 2013

Sebuah Perjalanan Yang Tidak Pasti....


Hidup nie umpama sebuah perjalanan yang sangat panjang yang terpaksa & perlu kita lalui untuk menuju tempat yang kekal abadi selamanya. Tapi dalam kita melalui perjalanan ini bemacam-macam ujian, cabaran, dugaan dan juga kegembiraan yang akan kite tempuhi. Kadang 2 kita rase perjalanan nie sangat gembira... kadang2 pula kite rase perjalanan ini sangat memeritkan....

Bile kita akan sampai ke destinasi yang abadi??? Sehingga hujung umur kite ker @ esok @ lusa @ beberapa minit & saat lagi. Kita tidak tahu bile Dia akan menjemput kita untuk menemuinya. Semua itu adalah ketentuan dr Nya. Yang penting kita perlu sentiasa bersedia kerana kita tidak tahu bila masa kita akan sampai. 

"Berusahalah umpama kita akan hidup selamanya & Beribadatlah umpama esok kita akan mati"


24 April 2013

Feel...


What you feel now???  Now i feel confius...blur... and zero. Nikekin x tahu pe yang Nikekin fikir ckrg nie but this is blur. Sekarang nie rase macam blur tapi dalam masa yang sama rasa macam2 de dalam fikiran nie. So sebenarnya what i think now?? I don't know??? Please help me.... 

Apa yang di fikirkan... Please share with me... Jangan cube sembunyikan dari saya... Apa-apa pun yg awak rasa saya harap awak happy....

 Now i feel, saya rasa saya nk marah orang, sy nk jerit, sy nk baling semua brg kat depan saya, sy nk lari jauh2 smpai sy penat, sy nk duk tepi air terjun yg tenang and last skali sy nak nangis. But now i want to cry cz dada nie rasa sakit sangat....

I'm down in two days

Down in two days. Yup this is mine Nikekin. Cerita sebenar Nikekin down @ sick lah cz demam dari ari sabtu tu sampai Selasa... Eh..eh..bukan 2 days lah but hampir 1 week heehee... But its ok tajuk tu Nikekin x nak tkr sebab Nikekin suka tajuk tu heehee...

Ok the true story bermula mcm nie, pg sabtu tu bangun2 tito badan rase x sedap dgn selsema and batuk. Tp its ok msh kuat g so gagah kan diri gak g keje, tp balik keje tu trus down gila. Dengan pening, batuk, selsema, migrain all in 1 lah, cume x panas. So ingat tanda2 nk demam lah pe g mlm tu mkn panadol and rest. Pagi ahad tu dukacita nyer badan trus down, yg pelik nya x panas cume badan sakit mcm sengal-sengal lah org kate. Degil x g klinik pun mkn ubt biasa jer. Bawak lah ke ari isnin, still badan sakit2 ngan selsema batuk semua.


Pg tu pe g mmg x larat nk masuk opis. Mintak tlg my bro antr g klinik kejut2 x bangun, dh hmpir tgh hari. Pe g wat keje gila lah bwk mtr g klinik sendiri, smpai klinik doc kate kene refer hospital. So pecut jer lah g hospital dgn bdn mengigil mmg keje gila lah, nsb panjang umr g huuhuu... But its ok i'm a strong, smpai hospital kene ambik darah, sbb demam lbh tiga hari ikut suhu lah.(tp pelik sbb bdn x panas) Lama gak tunggu result kuar, haaaaa.... result kuar suspek demam denggi. Pe g dekat 1 dozen ubt dia bg, aduhai dh lah Nikekin nie lemau dgn ubat kene lah terima. Ari selasa kene cek lagi. Sampai lah ari nie rabu ulang alik cek darah jer, tp alhamdulillah ari nie rase bertenaga ckit. Nchat kawan2 minum air 100plus. So alhamdulillah dh chat...

Nasihat Nikekin kalau demam tu cpt2 lah g klinik jgn main agak2 jer mcm Nikekin nie. Bile dh melarat kan susah. Masib x kene tahan wad sbb darah dh ok, kalau msh demam gak ari nie mmg Nikekin duk wad lah ckrg nie heehee... Alhamdulillah berkat rajin mkn ubat kan dh baik huuhuu...=) 

P/S : Jaga kesihatan tu baik-baik k, ingat tubuh badan kita nie amanah dr Allah, so kene lah jaga baik-baik and badan kita nie nak pakai lama ingat tuuuu....

20 April 2013

Semoga Dia Bahagia...

kini menjadi sejarah....

Wau tajuk agak menyentuh perasaan kan. But this really story. Tanggal 04.05.2013 yang bakal menjelma (sehari sblm undi) seorang yang pernah rapat dengan Nikekin suatu ketika dulu bakal menamatkan zaman solo nya x lama lagi. Satu berita yang mengejutkan tetapi ia mungkin sudah sampai jodohnya.

Nikekin mendoakan semoga dia akan berbahagia hingga ke akhirnya. Kenangan yang tercipta antara kita birlah di simpan menjadi sejarah hidup. Nikekin pun dh memilih jalan hidup Nikekin sendiri dan Nikekin harap dia pun bahagia dengan jalan hidup yang telah di pilihnya. Semoga kita akan tetap kekal sebagai sahabat....

Selamat pengantin Baru Sahabat, Semoga berbahagia hingga ke akhirnya....=D

Again..Again...and Again...

Aduhai nie lah yang orang cakap sebagai rezeki, tapi reality nya yang x juga kunjung. Last day Nikekin dapat tawaran interview lagi kat SPA. Tak tahu lah nape my name is very familiar yang di panggil interview..again..again...anad again.. but masih belum ada rezeki lagi untuk mendapat peluang pekerjaan tersebut. Pasrah sahaja ada rezeki insyallah x kemana kan. Sebab nya dah tawar hati asyik jawapan yang mengecewakan jer....


So smlm g interview ngan My Bro dia bermurah hati untuk menghantar heehee... After interview pe g jalan2 lah macam2 tempat menjadi persinggahan alamanda, it mall subang, dll. Sampai umah macam balik opis kul6 lbh baru sampai umah heehee... Memang best 1 day enjoy =D

Malam tu akk plak ajak g teman beli barang. Hai kuar g memang kaki jalan lah kan.... So kuar after isyak balik tu dekat kul12 bru sampai umah. Memang 1 day yang memenatkan but enjoy and happy day...=D Pagi nie plak bangun selsema batuk and week, ada unsur2 nak demam nie waaaaa...... Malas nyer nk g keje ari nie.....=(

16 April 2013

Peluang Yang Terpaksa Dilepaskan...


Seorang insan yang agak rapat dengan Nikekin baru2 nie mendapat satu peluang yang bagi Nikekin agak cerah. Di mana dia mendapat tawaran interview di sebuah syarikat saluran tv yang terkenal. Tapi mungkin ia sudah tertulis yang mana peluang tersebut bukan untuk insan itu. Pada tarikh interview tersebut dia terpaksa menghadiri sebuah mesyuarat dalaman syarikat. 

Tapi sayang dia x cube untuk menetapkan interview tersebut pada tarikh yang lain. Dia hanya melepaskannya begitu sahaja. Cume Nikekin sedih kerana usaha Nikekin selama ini x di hargai kerana dia melepaskannya begitu sahaja tanpa mahu mencubanya...=( Tak pe lah Nikekin redha jika itu keputusan yang telah dia buat, Nikekin akan sentiasa sokong dan doakan semoga dia berjaya dalam apa jua bidang yang dia ceburi...

How's your day???

Hai warga blogger sekalian. How your day?? Erm... kalau yang good tu ok lah semoga sentiasa happy selalu , and pada yg bad plak jangan mengeluh-ngeluh k... Hidup mesti di teruskan and smile always...=) Ok cite pasal day ari nie ari Nikekin belalu dengan naik turun... Npe Nikekin ckp mcm tu sbb pada permulaan yang ok tp x tahu lah tetibe penghujung nya kureng. Tp bkn bad tau cume kureng happy ckit...

Awal pagi g keje mcm biasa, pc masih rosak g, tp its ok de laptop utk backup. Tak de pape, Cume agak stress ckit but keje byk pending gara2 pc rosak tu, but its ok everything under control. Tapi balik keje after mandi and solat tetibe bdn rase lain mcm and dlm mulut de ulser.... Waaaa... streess woooo spe pernah kene dia tahu, sbb nyer ulser nie bile dia menyapa nak cakap sakit.. nak makan pun sakit...gosok gigi lagi lah... pendek kata no mood to do anything... Naik kembung perut nie sbb minum air jer ye lah minum jer yg x sakit....

Malam nie plak kirim ngan my brother utk beli bubur mcd tapi blh plak dia lupa. Sedih betul and ckrg nie tgh majuk ngan dia... So mkn utk mlm nie mkn maggi + air milo jer lah majuk punya pasal huuhuu... Its ok masih lagi de rezki utk mkn kan...=) Pape pun segalanya mesti di teruskan...Thx so much for rakan blogger...froyoplus.com sbb bg petua nie. Nikekin cube salah satu petua dlm blog nie letak asam keping, waaaa... sakit nyer mcm nak meraung jer, tp kite tgk hasilnya esok k... Smile always....

15 April 2013

Keje oh Keje...


Hai waktu2 mcm nie semua sibuk ngadap keje tp Nikekin leh plak update blog yer. Haaahaaa tu lah nak cite nie, pagi tdi dengan semangat kobar nk g keje (ye lah tu...) and sampai jer keje pc plak wat hal. Dah 1 day x leh keje sbb nyer ICT dh ambik cpu Nikekin utk di betulkan.

Pagi tdi pe g cari keje lah habis semua paper yg bertimbun ats meje Nikekin kemas and filling, semua tray tersusun and laci semua kemas. Memang terbaik lah meja Nikekin ari nie clear se clearnya. De hikmah gak pc nie rosak kan kalau x nk kemas meja pn x sempat kan huuhuu...

Erm.... So ari nie keje Nikekin adap tulis email, balas email jer lah yer.... Boss jgn mare k heeheee... ari nie waktu Nikekin rest se rest nyer... kawan2 jangan jelous k..=D 
Daaaaa.....

Shock...


Ari nie Nikekin dapat 1 news yang agak mengejutkan. Memang x di jangka akan dapat news nie. News ni  jadi pada family fiance. Hopefully my fiance and family akan tabah di atas ujian yang di terima. Segalanya di luar kemampuan kita. Nampak sangat my partner down mase share news nie, sian sangat tenguk dia ckrg nie. Nikekin akan sentiasa bagi dia support and berdoa yang terbaik untuk semuanya.... Hopefully everything its back to normal and mereka strong untuk hadapi segala ujian ini.... 

11 April 2013

Bile Purchasing Jadi Ahli Sukan

Salam ukhuwah rakan2 semua, aduhai rindunya dengan dunia blogger nie. Lama sangat dah menyepi... Tu lah bile seorang purchasing jadi ahli sukan haahaaa.... Tu lah sbb nyer Nikekin dah lama menyepi sebabnya nak tahu kew heehee... Cer tgk pic kat bwh tu.. haaaaaa... tu lah sbb nyer ahaks...

amacam nice x glove Nikekin..;-)

So ckrg nie kira dh ok ckit walau pun masih lagi sengal2 and denyut2 tu de lagi. Tapi sebab dh rindu gila nak taiping kat blog nie so teruskan gak niat tu.... (terharu tak..terharu tak....) Citenyer baru2 nie setiap jumaat ptg after office hour Nikekin dgn the group office de permainan badminton. Ade lah dlm 2 ke 3 bulan bru start. Tak tahu lah di mana silap awl bln lpas masa main terlebih advance punya pasal.... Tah mcm mne tgh nak ambik bulu tangkis tu raket tercampak and than terjatuh. Tgn tu pulak automatic tahan badan dr jatuh. Nasib raket tu x kene org sekeliling huuhuu.... Lepas tu mmg sakit gila lah... 

So g lah klinik, doctor ckp urat bengkak and rest for 1 mnth activity lasak. Waaaaa.... x best nyer, tu lah kesan nyer nk taiping banyak2 pun sakit. Nie baru ok ckit, but not very well. But its ok i'm a strong women heehee...=) Ok stop smpai sini tgn dh mula berdenyut nie, next time smbg g k...;-) See u my friends....

05 April 2013

Curahan Rasa Pengubat Jiwa

Hai awat yang tak tito g nie??? isyk..isyk..isyk... dh awal pagi nie kawan2 esok de gak yg terlepas subuh nie kang... Ops... jangan mcm tu yer, subuh tu penting jgn sampai terleka. p/s ikhlas utk diri dan rakan2 sekalian heehee....


Sibuk mare org diri sndri pun x tito g kan huuhuu.... Npe Nikekin x tito g, sbb sibuk duk chat and wassup ngan fianc√© ... x sedar waktu berlalu. Tp alhamdulillah byk yg dpt di pelajari dalam chat tu, banyak input2 yg berguna and pengajaran yg di berikan oleh Fianc√© abt life, diri, fmly and everything. Alhamdulillah bersyukur kerana di kurniakan teman yang sentiasa mengingati diri ini akan kehidupan dan reality hidup yang sebenar. Semoga diri Nikekin dan teman sentiasa di lindungi olehnya. Insyallah...

Hidup nie kene sentiasa bersyukur dengan apa yang ade dan jangan terlalu memandang tinggi sehingga lupa siapa yang berada di bawah kita. Ikhlas kan diri bile melakukan sesuatu tanpa meminta balasan untuk apa yang kita lakukan. Insyallah jika niat kite betul dan ikhlas akan ada ganjaran yang menunggu nya... Salam tazkirah wat diri Nikekin dan sahabat sekalian... =D

02 April 2013

Everything its done....


Salam pada yang sudi membaca coretan Nikekin wat kali nie. Semua nyer dalam 1 hari tu lah yang Nikekin nak cite kat sini. Permulaan hari isnin yang lemau, tp ku gagah kan jua untuk mencari sesuap nasi.. ceh x leh blah ayat kan heehee... Smpai jer opis comp plak problem hang, tunggu punya tunggu org ict x mai2.. So pe g lepak jer lah dekat kul 12 bru dia mai, repair and lunch time. Separuh hari keje tanpa melakukan apa2 haahaaa....

After that petang tu bzy ya amat, x menang tangan nak wat. Semua benda nak urgent and ASAP. Waaaa... tension jer, nak wat mcm nk dh tugas jalan jer lah huuhuu... Sedar x sedar dh kul7 time up balik umah rest. Sampai umah plak time to cooking. Pk punya pk alih2 masak ayam kicap + tumis sayur jer. =) Lpas siap makan lepak tgk tv and kerajinan tibe2 menjelma. So masuk bilik kemas bilik haahaa...


And malam nie tito dengan lena sbb bilik dh kemas, wangi lagi and cukup selesa huuhuuu... So pas nie x mau sepah2 lagi k. Tapi bile bzy ngan keje and tugas harian mmg bersepah balik lah bilik nie heehee... Aduhai nie lah kelemahan my self... Pape pun everything its done to today... Congrats my self...=D 

Dah malam time to sleep, jom kite tito esok keje tapi de program kesihatan. Erm esok adalah hari yang releks...=)