Hari ini bukan semudah semalam untuk bergelar manusia perfect, Banyak yang perlu di korbankan banyak juga yang terpaksa dilepaskan, Sesekali langkah tersadung rebah menyembah, Sesekali melangkah gagah tersenyum megah dan semua itu memerlukan pengorbanan, menentu kesabaran dan air mata.... Selagi prinsip hidup berada di atas landasan yang betul, usah di gusar pada ANUGERAH TUHAN.... Anggaplah bila sesekali di duga, Itu sekadar untuk mematangkan & mengajar kita untuk bangun menjadi SESEMPURNA INSAN.....

My friends...

16 December 2011

Awak Suka Saya Tak???

salam pembuka bicara, rakan2 seperjuangan sekalian....
Ops...tetibe tajuk jiwang karat pulak kan heehee.... Aku nie bukan lah sorang yang jiwang tapi kadang2 layan gak cecite nie, biasalah aku nie peminat no1 buku2 novel nie heehee... Tajuk nie adalah sebuah novel yang baru jer aku beli baru2 nie, tapi sebenarnya bukan aku yang pilih tapi my friends... Dea cakap sinopsis dea macam best dan nak tahu dea ckp pe " awak baca dulu, kalau best baru bagi saya baca, kalau x best awak simpan lah"  haaahaa... Tu lah dea kawan aku sorang nie, dea akan baca bila aku cakap novel tu best jer, kalau novel tu x best dia x kan bace haahaaa.......


Ok sebenarnya aku nak berkongsi serba sedikit tentang jalan cerita novel nie. bagi aku cite nie best banyak pengajaran yang aku dapat daripada novel nie, mungkin memang tu pun niat penulis novel nie kan... Alhamdulillah dalam aku membaca aku dapat serba sedikit info dan niat yang ingin di sampai kan oleh penulis nya iaitu MELUR JELITA tu nama pena dia lah, name betul dea x pasti lah pulak heehee...(^-^) 

Dalam novel nie hero dea adalah seorang lelaki cina yang baru memeluk agama islam dan heroin dea seorang wanita yang memang di besarkan dari sebuah keluarga yang islamic. Seorang wanita yang merasakan dirinya cukup baik berbanding orang lain dan seorang lelaki yang sentiasa merasakan diri nya serba kekurangan. Mereka bertemu, bergaduh, bercinta, bertemu kembali dengan watak yang berbeza dan semua nya berlaku di dalam lunas2 islam yang dibenarkan...

Bagi aku walaupun novel nie ceritera tentang cinta tapi penulis masih lagi menyelitkan unsur2 ketimuran melayu dan islamic di dalam nya. Walaupun berkawan di antara lelaki dan wanita tetapi masih lagi dapat menjaga batas2 di antara satu sama lain. Congrets to penulis.... Teruskan usaha anda berdakhwah dengan cara penulisan ini.

Ok kalau nak tahu ceriteranya dengan lebih lanjut, kene lah beli buku nie yer..... Aku x boleh lah nak cerita semua nya sebab nie buku orang, kang tak pasal2 blog aku nie kene gam pulak haahaaa... Dah beli buku tu baca lah puas2 k, nk ulang sampai 100x pun x de sape nak larang kan, sebab hak sendiri heehee.... Memang berbaloi lah sambil mengisi masa lapang kita akan mendapat faedah daripada ceritera2 novel itu. So pe g kawan2 jom lah kite support penulis dari negara kita sendiri ok...=)
k see u daaaa.....=) Salam Ukhuwah Fillah....(^-^)

3 comments:

  1. assalam,kak nak pinjam aw..hehehe...:)

    ReplyDelete
  2. leh jer mai lah dtg umah
    heehee...=)

    ReplyDelete
  3. owkeh,
    hehehe =)
    suke2..

    ReplyDelete

Thankz cz sudi comment....