Hari ini bukan semudah semalam untuk bergelar manusia perfect, Banyak yang perlu di korbankan banyak juga yang terpaksa dilepaskan, Sesekali langkah tersadung rebah menyembah, Sesekali melangkah gagah tersenyum megah dan semua itu memerlukan pengorbanan, menentu kesabaran dan air mata.... Selagi prinsip hidup berada di atas landasan yang betul, usah di gusar pada ANUGERAH TUHAN.... Anggaplah bila sesekali di duga, Itu sekadar untuk mematangkan & mengajar kita untuk bangun menjadi SESEMPURNA INSAN.....

My friends...

25 August 2012

Are you Ready for Married....

Kenapa aku buka topik ini ya? Sebab ada orang tanya aku pasal nie so... So article di bawah nie aku nak berkongsi sedikit pengetahuan untuk diri sendiri dan untuk kawan2 semua, sama2 lah kita ambik manfaat nya.... Mana tahu ada yang dapat kita manfaatkan bersama. Sekarang ni lepas raya memang banyak kenduri kahwin di merata tempat. Aku pun tak larat nak memenuhi undangan di sana sini. Mana yang sempat aku pergi. Ok tanya bila aku kahwin insyallah....=)

Kita mungkin telah bertemu dengan pasangan yang kita cintai dan bersedia untuk melangkah ke alam tersebut. Tetapi kenapa masa ada perasaan ragu-ragu untuk melangkah ke alam rumah tangga yang penuh dengan tanggungjawab dan pelbagai dugaan. Sememangnya banyak yang perlu difikirkan sebelum mengambil keputusan untuk mendirikan rumah tangga. Kita harus menyediakan diri dengan banyak perkara. 

Tulisan di bawah ini bukan untuk menakut-nakutkan kawan2 yang masih bujang tentang perkahwinan tapi sekadar ingin berkongsi beberapa perkara yang harus dipertimbangkan sebelum membuat keputusan mengakhiri zaman solo. Fikirkan perkara-perkara di bawah tapi jika kawan2 sudah yakin dengan pilihan anda, tunggu apa lagi? Kahwin saja! XD


Ada alasan kukuh berkahwin.Perkara paling utama ialah keyakinan diri. Oleh sebab itu, yakinkan diri kenapa anda harus mendirikan rumah tangga. Apa yang ingin anda perolehi daripadanya? Apa kesannya pada diri anda, pasangan dan keluarga masing-masing? Jika jawapannya masih belum dapat anda pastikan, ataupun alasannya belum lagi realistik, lebih baik tunda dahulu niat anda sehingga anda benar-benar yakin.

* Macam aku ni, Bagi aku aku nak membina perkahwinan nie dengan corak carit aku ngan pasangan aku sendiri, Insyallah....Harus sedia berkongsi

Anda harus menerima kenyataan bahawa situasi tinggal bersama itu berbeza dengan tinggal sendiri.Semuanya harus dikongsi. Bukan sekadar berkongsi bilik, satu almari tetapi juga berkongsi waktu, perhatian, seks, kewangan dan juga emosi.

* Bab ni memang aku dah bersedia untuk berkongsi segala-galanya. Insya Allah. Kalau pasangan aku tak kedekut, aku pun tak kedekut la. Tapi insyallah pasangan aku memang sorang yang tidak berkira...;-)

Sedia untuk sakit hati 
Segala tindakan dan perbuatan pasti mempunyai risiko. Begitu juga dengan mengambil keputusan untuk berkahwin. Perkahwinan akan membuka topeng masing-masing. Jika sudah memutuskan untuk berkahwin bererti anda harus sedia menerima risiko paling buruk tentang sikap pasangan anda. 

* Nak tak nak kena belajar semua ini. Fuh! Jangan lah aku selalu sangat sakit hati. Mahunya aku makan hati jek nanti.. Tapi makan hati lauk kicap sedap jugak kan...XD

Sedia untuk berfikiran terbuka
Masalah selalu ada, bila-bila dan di mana saja. Adakalanya permasalahan timbul untuk memperbaiki kualiti hubungan anda. Oleh sebab itu, lebih baik jika anda selalu sedia membuka diri untuk bertukar fikiran dengan pasangan agar hubungan emosi tetap terjalin.

* Perlu belajar mengawal emosi. Kalau aku masak tak sedap ke..ada tingkah yang tak elok ke, aku harap dia akan terbuka nak tegur aku dengan baik2..sebab aku ni kalau kena marah nanti, jadi mcm mana ntah. Mahu nya aku merajuk! Haha...kalau cakap elok, aku okay jek.

Sedia untuk kompromi 
Punya agenda, pendapat atau prinsip sendiri memang boleh tapi ingat akan pasangan anda. Dia juga mempunyai kesibukan, pendapat, keinginan yang mungkin berbeza dengan anda. Maka meningkat diri untuk bertoleransi, saling menghargai akan sangat membantu rumah tangga. 

* Memang perlu banyak bertolak ansur dan jangan berkira sangat. Lagi-lagi bab duit dan tenaga kerja. Kalau kat rumah tu aku harap, bakal pasangan aku pun sudi nak bantu aku buat kerja rumah. Lebih lagi kalau dah ada anak sendiri. Kalau tak sudi...nak buat macam mana kan... nasib badan....ahaks.....

Sedia untuk berpisah 
Di dunia ini tidak ada yang abadi. Berkahwin merupakan cara untuk menyatukan dua hati yang berbeza dan membina sebuah mahligai bahagian. Namun dalam keadaan tertentu, terlalu sukar untuk mempertahankan kebahagiaan itu. Cara yang terbaik adalah dengan berpisah. Ketika anda melafazkan akad, anda harus menyedari bahawa akan ada salam perpisahan jika tidak seiringan. 

* Hm...kena bersedia juga ni. Sebab tu ayah aku galakkan aku mengumpul harta sendiri. Tapi kalau boleh aku nak elakkan semua ni terjadi. Malah tak nak dengar ungkapan berpisah selepas aku diijabkabulkan. Sama ada berpisah hidup atau mati. Kena redha!

Sedia menerima malu 
Anda tentu mempunyai kriteria tersendiri dalam memilih pasangan. Tetapi, seburuk apa pun sifat dan perilaku pasangan anda di mata orang, dia adalah pilihan anda. Oleh sebab itu, anda harus berani dan sedia untuk malu bagi menjaga kehormatan masing-masing.

* Fuh! Ini pun satu hal..siap sedia mental dan fizikal nie. 

Soal anak 
Selepas mendirikan rumah tangga, kehadiran anak amat dinanti untuk menyerikan kehidupan. Tetapi secara anda sedar atau tidak, anak dapat mempengaruhi hubungan dan kehidupan rumah tangga anda. Bagaimanapun, kehadiran anak adalah kurniaan Tuhan. Maka bersikap rasional dalam masalah ini akan lebih baik. Anda tidak harus mengurangi waktu untuk berdua ketika ada atau tanpa anak sekalipun.

* Aku memang nak anak, banyak mana pun aku tak kisah, selagi yang termampu dan diizinkan tuhan sebab aku memang suka budak2. Cuma aku harap kehadiran anak2 tidak akan dianggap sebagai beban dan menyusahkan. Harap pasangan aku faham dan tidak cemburu keterlaluan andainya banyak masa tertumpu pada anak-anak. Aku akan cuba berikan perkhidmatan yang terbaik...saling bantu membantu ye...cewahhhh!~


So kira aku nie dh bersedia lah nak kahwin nie yer huuhuu...XD 
Insyallah de jodoh x kan kemana kan...=)

No comments:

Post a Comment

Thankz cz sudi comment....